Заради засиления трафик: АПИ прави промени в движението по пътищата

Новините

26-05-2024, 13:43

Снимка:

АПИ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна днес ограничението е в сила от 16 до 21 часа.

За да се улесни пътуването в края на поредицата от три почивни дни Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) въвежда промени в организацията на движение на различни места в страната, съобщиха от пресцентъра.

От 11:00 до 21:00 ч. днес се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона, пътуващи към Кулата, в участъка от 105-и км на автомагистрала (АМ) „Струма“. Леките и лекотоварните превозни средства, пътуващи към Кулата, ще се отклоняват от АМ „Струма“ по обходен маршрут от пътен възел „Благоевград – юг“ по път I-1 София – Кулата, общински път Симитли – Железница и ще се включват отново в път I-1 при пътния възел при Симитли.

С промяната на организацията на движение ще бъдат осигурени две ленти за движение за пътуващите към София в отсечката от път I-1 от пътен възел „Симитли“ до АМ „Струма“. Тежкотоварните автомобили над 12 т, пътуващи към София, ще преминават само по дясната лента на път I-1. Временната организация на движение ще осигури по-бързо и комфортно пътуване в района на Симитли, в края на трите почивни дни, посочват от АПИ и допълват, че трафикът ще се регулира от екипи на „Пътна полиция“ и пътни знаци. 

За осигуряване на нормална проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна днес ограничението е в сила от 16 до 21 часа. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място. 

За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението също е от 16 до 21 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. 

Въвежда се промяна в организацията на движение и през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“.

Днес 26 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел „Топли дол“ ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. В тунел „Правешки ханове“ ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при пътен възел „Правец“ по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. „Осиковска Лакавица“ да се връща на АМ „Хемус“.

При необходимост, в зависимост от интензивността на движение по преценка на органите на Областната дирекция на МВР София и Столичната дирекция на МВР могат да бъдат налагани и други ограничения, осигуряващи безпроблемно преминаване през участъка на АМ „Хемус“.

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от Граничния контролно- пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ „Хемус“, може да използват алтернативен маршрут – по АМ „Марица“ - път I-5 – път I-6 - път II -55 /Прохода на Републиката/ - път I-5 - път I-3 - път II-13 и път I-1.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ -  www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.