Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Новините

29-05-2024, 09:49

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес трябва да бъде взето решение за участието на български военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море.

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.

До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО предоставяха въоръжение на Киев, а именно Украйна да не нанася удари отвъд границите на страната.

България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за сигурността трябва да е един от ключовите теми.

По този повод разговаряме с Калин Манолов, журналист и наблюдаващ въпросите на сигурността на външните отношения, информира Радио Варна.

Дневният ред на служебното правителство предвижда днес - 29 май, министрите да разрешат участието на български военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари тази година от България, Румъния и Турция.

Инициативата, в която основна роля имат турските военноморски сили, трябва да подсигури украинския износ на зърно по румънското и българското крайбрежие - алтернативен маршрут за корабоплаване, създаден след края на денонсирания от Русия зърнен коридор през лятото на 2023 г., както и да гарантира безопасността в морските зони на трите държави. 

Замисълът е кораби на трите държави да работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните си води, както и в изключителните икономически зони.