Избрани Новини
Рибата в Черно море става все по-дребна
Това важи най-вече за трицоната и калкана.
По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на температурата на морската вода само с един градус. Законодателството трябва да се промени и да бъде по-гъвкаво във връзка със забраните за риболов. Трябва да има плаващ период на забрана, както и непрекъсната актуализация на размера на рибите".
"Наблюдаваме и друго притеснително явление - рибата става все по-дребна. Това важи най-вече за трицоната и калкана. Причината е не само в климатичните промени, но и в свръхулова на някои видове риби", каза още д-р Бекова.
Тя напомни, че в Черно море има три водни слоя. Първият е горния слой, който е наситен с кислород. Третият се характеризира с това, че е богат на сероводород и в него няма живот. Между тези два слоя има един, който може да бъде наречен "буферен" и който все повече изтънява. "Ако това изтъняване продължи и първия и третия слой се смесят, не знам какво ще се случи с Черно море", коментира Радослава Бекова.