250 варненски ученици се включиха във викторината „Ваканция, здравей“

Мисия Варна

29-05-2024, 15:46

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Пожелавам ви забавна и интересна ваканция, но играйте безопасно и бъдете отговорни“. С тези думи зам.-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев откри днес тазгодишното издание на викторината.

Ваканцията е прекрасно нещо, защото тя носи свобода на децата. Пожелавам ви забавно и интересно лято, но играйте безопасно и бъдете отговорни млади хора. С тези думи заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев откри днес тазгодишното издание на традиционната викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. Инициативата се проведе в зала „Пленарна“ в сградата на Община Варна, в нея се включиха близо 250 петокласници от 10 варненски училища. 

Коев увери, че Община Варна полага грижи да осигури безопасността на всички деца през лятната ваканция чрез различни обучителни инициативи и информационни кампании, съвместно с органите на МВР и общинска полиция. Усилията ни са свързани с превенция на асоциалното поведение на децата, опасностите в училище, вандалските прояви по улиците на града, пътната безопасност и рисковите ситуации в живота на младите хора, подчерта заместник-кметът.

„Ваканция здравей“ вече над 20 години организира разнообразни игри под формата на викторина, които насърчават учениците да се погрижат за своята безопасност, да бъдат отговорни за своите действия, да са наблюдателни, с адекватни реакции, да са уверени и можещи. По време на събитието се разиграха различни ситуации, изискващи познаване на закона, бързи действия, проява на толерантност към околните. Децата имаха възможност да наблюдават и демонстрация по обезвреждане на бомба и как се подава спешен сигнал за опасност или нарушение на обществения ред .    

Организатор на събитието е Община Варна, съвместно с Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОКБППМН) и Областна дирекция на МВР (ОД на МВР) – Варна. Гости на състезанието бяха ръководители и експерти от общинска администрация, инспектори и специалисти от ОД на МВР - сектор „Детска престъпност“ на Главна дирекция национална полиция, местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от община Варна, Районен съд Варна.