Тревожно: Всеки шести ученик пуши

Животът

29-05-2024, 16:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 6 цигари дневно опъват над половината от школниците, с лек превес са момчетата.

Над 40% от българските ученици запалват първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести ученик е настоящ пушач. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. Това обявиха от РЗИ-Варна по повод Световния ден без тютюнопушене, който се отбеляза на 31 май.

Интензивно (над 6 цигари дневно) пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20% от момчетата и близо 27% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години.

Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31%), отколкото сред тези на 10-14 години (4%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора, припомнят здравните власти.

По повод Световния ден без тютюн, отдел “Държавен здравен контрол”, дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна организира беседи в Музей “Човекът и неговото здраве” в раздела “Здравословен начин на живот” на тема: “Тютюнопушене или здраве” и демонстрация на „Пушещата кукла Сю“.

На 31 май ще се проведе информационна кампания в няколко училища от община Долни чифлик, по време на която ще се демонстрира „Пушещата кукла Сю“ и дискутира вредата от тютюнопушенето. Всеки, който желае ще може да си направи изследване за въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат.