Арт Галерия Le Papillon представя Хорхе Корпуна с изложба акварел „Между връзката и паметта"

Варна Лайф

29-05-2024, 19:38

Снимка:

Арт Галерия Le Papillon

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Акварелите на Хорхе са искрено преклонение пред съвършенството на природата.

„Водата има памет и носи в себе си нашите мисли и молитви. Тъй като самите вие сте вода, независимо къде се намирате, вашите молитви ще бъдат пренесени до останалия свят." Масару Емото

От 3-ти до 23-ти юни 2024 г. Арт Галерия Le Papillon има удоволствието да представи дзен пейзажите на майстора на акварела от Перу - Хорхе Корпуна. Това е една дългогодишно очаквана изложба, отложена във времето поради сложната обстановка от последните години. Авторът е познат на българската публика от участията му в Международно Триенале на Акварела, но за първи път гостува със самостоятелна изложба в България. За експозицията са селектирани 26 акварела, вдъхновени както от величествените Анди и свещената атмосфера, която носят, така и от пътешествията на автора в Аржентина, Франция, Италия. Изложбата е предшествана от майсторски клас, чието провеждане се осъществява с любезната подкрепа на Община Варна.

Акварелите на Хорхе са искрено преклонение пред съвършенството на природата. Той изгражда реалистични планински и полски пейзажи със загатнато човешко присъствие, които бързо завладяват съзнанието на зрителя и извеждат съзерцанието до медитативно ниво. Гледната точка на артиста е от високо и над хоризонта, и с лекота постига внушението за простор и летеж. Хорхе безспорно владее техниката „а ла прима", както и движението на водата и пигмента с минималистични жестове и изразни средства. Състоянието за въздушност и простор струи еднакво от всичките му пейзажи. Атмосферата и уханието са почти физически усещания от зелените поля в Западна Франция. Такава е и прозрачността на въздуха високо в Андите или от Аржентина. Често пейзажите му не носят културните или разпознаваеми белези на конкретен град или страна. Те са запечатан с вода и акварел спомен от преживяване, като може да припознаем както много държави, така и наши родни мили гледки от България. За Хорхе е важна връзката с природата и това да може да запазва паметта за нея.

Виртуозно владеещ сложната техника на акварела, Хорхе Корпуна използва безкрайните й възможности и създава прекрасни творби, които въздействат емоционално и разказват истории дори без присъствието на персонажи. Всъщност „главните герои" с основно роля в неговите творби са въздухът и светлината. Понякога само загатнати деликатни бели облаци в почти безцветно небе създават усещането за безкрайност и безвремие в „Евкалиптовите дървета на Карантек" и „На чист въздух". Друг път няколко слънчеви лъчи, пробили плътни облаци и обляли в ярка светлина част от хоризонта, запечатват „Магичен момент в Бретан". А когато майсторката четка на автора е пресъздала тъмни буреносни облаци или дъжда в далечината, можем да усетим целия драматизъм на момента преди буря и могъществото на кръговрата в природата. Хорхе Корпуна е истински майстор на пейзажа - дори обикновените изгледи към планински връх, река, поле или драматични облаци имат магическо въздействие и мигновено те свързват с природата.

Заповядайте на откриването на изложбата на 03.06.2024 г. /понеделник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, както за бягство от ежедневието, чрез невероятните природни гледки, зареждащи сетивата и емоциите за дълго време, но и да се запознаете лично с автора!

Експозицията може да бъде видяна от 03-ти до 23-ти юни 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12.