Над 10 лекари и повече от 30 медицински сестри ще следят за здравето на плажуващите във Варна

Туризъм

30-05-2024, 09:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отсъстващи от аптечната мрежа лекарства трябва да присъстват в оборудването на медицинските екипи по плажовете.

Над 10 лекари и повече от 30 медицински сестри ще следят за здравето на плажуващите през летния сезон по плажовете във Варна и близките курорти. Това каза за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Света Клементина" - лечебното заведение, осигуряващо медицинското обслужване по плажовете повече от 20 години.

"Линейки ще има във Варна, както и в курортите "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена". Ще има и още една линейка, която ще бъде резерва, в случай на някой по-сериозен инцидент", поясни д-р Иванов.

Подобно на повечето концесионери, които поискаха отмяна на новата наредба на Министерството на здравеопазването от април, според която трябва да бъдат осигурени реанимационни линейки и медицински лица през няколко спасителни поста, д-р Иванов също изрази недоумението си по отношение на медицинската част. Оказва се, че в оборудването трябва да присъстват задължително лекарства, които от няколко години отсъстват от аптечната мрежа, коментира специалиста и даде примери с лекарства на различни фирми.

"Аз мога да заменя това лекарство, но ако дойдат на проверка, ще търсят това, което е писано. Не знам кой е писал изобщо тази наредба, но препоръчвам тези хора да минат някакъв курс на обучение или да дойдат да видят за какво става на въпрос и как се оказва първа помощ", каза още д-р Иванов.