Варненски рибари благодариха за действията на ГЕРБ срещу перките в морето

Новините

30-05-2024, 14:11

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гилдията се срещна с кандидатите за депутати от листата на коалиция ГЕРБ - СДС в морската столица.

Да се променят наредбите към Закона за рибарството и аквакултурите, да се намали ДДС и да се задължат фирмите в сектора да се регистрират по ДДС, да се работи за достъпността на акваторията до Румъния, да се подобри състоянието на пристанищата и рибарските лодкостоянки – това бяха част от въпросите, които поставиха представители на рибарския сектор по време на среща с кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР-Варна.
Гилдията единодушно изрази благодарност за действията на ГЕРБ срещу т.нар. „перки в морето“, които биха били пагубни за сектора. В тази връзка, водачът на листата, Даниел Митов коментира: „България вече е изпълнила задълженията си 20% от енергийния микс да е от възобновяеми източници – има ВЕИ-та, соларни панели … и тези перки не са ни нужни. Още повече, че те са много спорни. Вятърът е най-неефективният източник на енергия“.
Депутатът и кандидат за нов мандат, Павел Христов също беше категоричен, че ГЕРБ ще бъде гарант и в бъдеще да не просъществува такъв закон, въпреки сериозното лоби срещу партията. Бившият спортен министър и втори в листата за народни представители на ГЕРБ-СДС Варна, Красен Кралев допълни, че с колегите му имат „лице“ да застанат срещу риболовците, защото са изпълнили ангажиментите си към тях и ще продължават да ги подкрепят.
„Имаме нужда от нормално законодателство! Спазваме европейски правила години наред – рестрикции, ограничения, постоянно намаляване на квоти и т.н., но нямаме европейски практики за тралирането, за начина на работа - винаги сме с единия крак нарушители. И много от тези неща са заради наредби, в които няма ясна формулировка кое е тежко престъпление и за една риба санкцията е същата като за 1 тон“, коментираха присъстващите на срещата. Риболовците откроиха и друг проблем – неравния достъп до водите и ресурсите, спрямо Румъния: „Не може 17 години да сме европейска държава, а да нямаме равен достъп. Албански кораб може да стигне до Хърватия, а ние не можем да стигнем до Румъния“.
 
Изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“, Йордан Господинов отчете, че през годините секторът е усвоил не малко пари от програми и са били направени много модерни предприятия, но все още не са реновирани пристанищата. „Нормативните изисквания за корабите и океанските пристанища са много тежки, засягат ни, а ние дори нямаме кораби, които риболовстват в световния океан. Не може да приравняват нормативната база на нашите кораби с презокеанските лайнери – това трябва да се промени категорично “, каза експертът. По-големият проблем за всички в сектора обаче се оказва предстоящото изискване да се връщат пари от еврофондовете. „Един регламент, неправилно транспониран в наредба, създава огромни проблеми и вероятно ще доведе до фалити. А това е помощ от Европа, не субсидия“, подчерта Господинов.
 
Депутатът и кандидат за нов мандат от листата на ГЕРБ-СДС Варна, адвокат Бранимир Балачев изрази становище, че законово е възможно да се уреди голяма част от проверките, на които са подложени българските риболовци да отпаднат, но е необходима и политическа воля за уреждане на двустранно споразумение с Румъния. „Чисто юридически има какво да се направи и то да носи позитиви по отношение на вашата стопанска дейност. Бихме могли да направим така, че тези наредби да се синхронизират задължително с всички браншови организации, след това поне с ресорните предприятия, които имат отношение, да се говори с Министерствата на земеделието, транспорта и икономиката и т.н. И чак тогава тази наредба ще отговаря на изискванията и ще е единна за цяла България. Обещавам ви, че ще направя предложение за изменение на чл.107 от Закона – текстът, който описва какво е рибарско пристанище и да вкараме ново понятие - какво е рибарската стоянка“, пое ангажимент Балачев.
 
Представителите на рибарския сектор поискаха още да се обмисли вариант за намаляване на ДДС за продукцията, излязла от Черно море и да стане задължителна регистрацията на всички фирми по ДДС, с което ще се елиминира сивият сектор. Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР-Варна поеха ангажимент при представен от гилдията анализ, той да бъде внесен за разглеждане и да се вземе решение.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!