"Параходство БМФ" получи третия си за тази година 45 000-тонен кораб

Парите

30-05-2024, 15:23

Снимка:

БМФ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кръстницата – г-жа Дани Домусчиева, му даде името „Трапезица“, с което той стана вторият в историята на компанията с това име.

Вдигнаха флага на „Трапезица“ - третият за 2024 г. 45 000-тонен кораб за насипни товари
След „Родина“ и „България“, днес в корабостроителницата Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. Ltd., Китай, бе вдигнат флагът на третия за 2024 г. 45 000-тонен кораб за насипни товари, получен от Параходство БМФ АД. Кръстницата – г-жа Дани Домусчиева, му даде името „Трапезица“, с което той стана вторият в историята на компанията с това име. Събитието се случва 20 години след приемането на първия „Трапезица“ във флотилията бълкери.
 
Капитан на новия „Трапезица“ е к.д.п. Иван Гатев – корабоводител с 10 годишен стаж на мостика. Главен механик е инж. Димитър Стефанов, доказал своя професионализъм при експлоатацията на този клас кораби. „Трапезица“ е деветият от серията 45 000-тонни кораби от серията „Плана“, в която са още „Миджур“, „Бузлуджа“, „Мальовица“, „Милин камък“, „Околчица“, „Родина“ и „България“. През лятото на тази година предстои получаването на десетия кораб от тази серия, който ще носи името „Царевец“. Това е още едно категорично потвърждение за успешната реализация на програмата на Параходство БМФ АД за обновление на корабния парк с цел отстояване и разширяване на завоюваните позиции на международния фрахтов пазар.
Първият „Трапезица“ е 21 500-тонен кораб за масови товари, построен във Варна. Кръстен е от дъщерята на футболната ни легенда Трифон Иванов – Марияна. Под командването на к.д.п. Страхил Иванов през 2005 г. корабът прави околосветска обиколка, като посещава всички континенти с изключение на Антарктида. Изведен е от състава на Параходството на 17 май 2021 г., когато е продаден на друга шипингова компания.