Общински съветници от Варна питат за законността на ресторант на Траката

Мисия Варна

31-05-2024, 10:07

Снимка:

Пресцентър на Алтернатива на гражданите - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На собственика на сградата-заведение за хранене е било издадено удостоверение за търпимост през 2020 г.

Съветник от групата на Алтернативата на гражданите в Общинския съвет на Варна повдигна темата за законността на няколко строежа, сред които и този на мястото на изгорял рибен ресторант на Траката, по време на вчерашната сесия.

От предоставен писмен отговор на кмета до тях става ясно, че на собственика на сградата - заведение за хранене е било издадено удостоверение за търпимост през 2020 г. Ресторантът обаче напълно изгаря през 2023 г., припомнят от местната коалиция.

Преди пожара.

След пожара.

Те допълват, че в последствие, комисията, назначена от кмета, решава, че изгорялата сграда е увредена и не отговаря на изискванията. Вместо да се обезопаси, сградата е съборена и на нейно място е построена чисто нова сграда, посочват още те.

Според местната коалиция новата постройка е по-висока и на по-голяма площ и също няма разрешение за строеж. Цялата тази процедура минава като ремонт на сграда, за която има разрешително за търпимост, а не разрешение за строеж, посочват още те в писмото, изпратено до медиите.

Другите засегнати въпроси бяха насочени към ефективността на администрацията по забавените преписки и решаването на проблемите с градския вандализъм.