Бум на салмонела във Варна

Животът

01-06-2024, 15:31

Снимка:

pixabay.

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При настъпили заболявания с чревно разстройство веднага потърсете лекарски съвет.

27 нови случая на салмонела са регистрирани във Варна през изминалата седмица, съобщават от РЗИ. За сравнение през предходния период са отчетени 13 новозаразени, което също е значително число.

Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.

Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела. Най-честите причинители на заболяването са салмонелените щамове Sal. enteritidis и Sal. typhi murium, които са широко разпространени в природата. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10۫ C и 40۫ C. Знае се, че могат да преживеят повече от три месеца във вода, а в месните продукти над една година.

Заразяване със салмонела

Най-честата причина за заболяването e неправилното съхранение и обработка на хранителните продукти, при консумацията на заразени храни, предимно от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове и др. Заразяването със салмонела става и при контакт с болен, селскостопански животни или домашни любимци, носители на инфекцията.

Симптоми при салмонела

Салмонелата бързо достига до лигавицата на тънките черва. Там се отделят токсини, които причиняват диария с многократни кашави и воднисти изпражнения с жълто-зеленикав цвят, болки в корема и интоксикация на организма.

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 - 10 изхождания в денонощието. Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма със суха кожа и лигавици, жажда, спадане на артериалното налягане с ортостатизъм, учестяване на пулса. Могат да се появят конвулсии, обикновено при по-малки деца. В най-тежките случаи дехидратацията води до остра бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок.

Има и други форми на салмонелоза, като всяка от тях е със специфични особености:

дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви като стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.

тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарастват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът. Рядко се появява обрив по тялото.

грипоподобна форма - симптомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появят ставни и мускулни болки.

септичната форма е най-тежката форма на салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в някои органи на тялото – слезка, черен дроб, централна нервна система. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.

при субклиничната форма липсват симптоми. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно

Какви са усложненията на салмонелозата?       

Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност. При септичната форма могат да се появят органни усложнения – менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси ( гнойници ) на черния дроб, мозъка, слезката и др.

Особено важни са мерките за предпазване от салмонела.

Животинските продукти трябва да преминават ветеринарен контрол.

Извършване на достатъчна термична обработка, така че избягвайте консумацията на сурови или полусурови животински продукти.

Съхранение на хранителните продукти при хладилни условия.

Поддържане на изрядна лична хигиена и щателно измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна.

Грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене.

Да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи.

Да се използва вода от гарантирани питейни източници.

Когато се храните навън внимателно подбирайте заведенията, които посещавате особено в топлите месеци на година. Най-добре е да избягвате майонезата и всички продукти от яйца през лятото, освен ако не сте ги приготвили сами или не сте сигурни в техния произход, съхранение и приготвяне.

Хората, които се хранят и живеят здравословно, е по-малко вероятно да се заразят със салмонела.

При настъпили заболявания с чревно разстройство веднага потърсете лекарски съвет! Избягвайте самолечението!