Облекчават процедурата за ПУП за улична регулация в местностите край Варна

Мисия Варна

03-06-2024, 15:47

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Необходимо е съгласието на всички живеещи там и спазването на единни стандарти.

Плановете за улична регулация, основно в местностите, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда  срещи, първата от които ще бъде с живеещи в местността Телевизионна кула. 

"Основната идея е Общината да плати подробните устройствени планове за регулация, с които улиците да станат публична общинска собственост. Идеята е процедурата, която е около 2-годишна, да бъде "извървяна" от Общината, като тя плати средствата, и хората в тези квартали да могат да получават визи за проектиране на момента - веднага щом решат да проектират", поясни за Радио Варна Кристиян Саралиев, главен експерт "Градоустройство" в отдел "Устройство на територията" в Община Варна. 

По думите му, за да бъде максимално удобна, една улица трябва да е минимум 8 кв. м., за да могат по нея да се разминават коли. Тротоарът от едната страна трябва да е най-малко 1,50 м., за да може да се монтира уличното осветление на 70 см от платното. Какво наблюдаваме обаче? Тесни пътеки в местностите, което обрича хората "да бъдат залепени за стените, когато някой минава с кола", коментира Саралиев, и допълни: "Планът за улична регулация не е отчуждително действие. Той дава възможност на всеки един засегнат от такава разработка да се процедира за строителен план само за имота, което в Закона за устройство на територията е предвидено като изключение. Идеята е стандартите да са единни за всички и общината да придобие собственост върху уличната мрежа, за да може да изгради улици, тротоари, улично осветление", допълни Саралиев.

Според него има територии, където може да бъде въведена по-голяма улична регулация. "Започваме разговори в местността Телевизионна кула, където има план за улична регулация, който е влязъл в сила, и няма отчуждително действие, не засяга вътрешно-регулационни линии", коментира още той.