Приемането ни в Шенген заплашва летния сезон у нас

Туризъм

03-06-2024, 18:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бавят се визите за работници от трети страни, алармира проф. Стоян Маринов.

Летният сезон по Българското Черноморие е под заплаха заради липсата на кадри, което се е задълбочило заради частичното приемане на страната ни в Шенген. За това алармира пред ИА "Черно море" проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

Официално сезонът у нас е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Липсата на работни места към настоящия момент е в размер на над 70 000 броя (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000) от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на Българската асоциация за туризъм БАТ.

Все още сезонът е слаб, но има много заявки за наемане на работна ръка по хотелите не само във Варна и близките курорти, но и в цялата страна, а проблем с издаването на визите има, особено след приемането на България в Шенген по вода и въздух. Това съобщи ИА "Черно море" проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

В момента по хотелите има работници от Киргистан, Индонезия, Бангладеш и Шириланка. Още преди началото на войната в Украйна, на този пазар работят и много украинци. Има и много новопристигнали работници, но и много се очаква да дойдат, за да може да осигурим нуждите от работна ръка в сектора до средата на юни месец, когато обикновено започва активният туристически сезон по родното Черноморие, заяви Стоян Маринов.

Той добави, че от Министерството на туризма са взели присърце проблемът с липсата на работна ръка и са съдействали за издаването на визи за заети от трети страни, но процесът се е усложнил допълнително с частичното приемане на страната ни в шенгенското визово пространство. „Повечето от тези хора пристигат у нас със самолети. Вземат им се пръстови отпечатъци, биометрични данни. Всичко това забавя процеса при издаване на визи. Необходимо е допълнително съдействие от страна на МВР и МнВР“, коментира проф. Маринов. Той добави, че от години традиционно у нас работят цели семейства от Киргистан – мъжете по кухните, а жените, като камериерки. „Сега е по-лесно, защото не е необходимо на всеки три месеца да излизат от страната и после пак да влизат, за да им се удължават работните визи“, коментира съпредседателят на Варненска туристическа камара.

Чужденците у нас работят предимно в кухните, като камериерки и карат служебни коли по голф игрищата. „Повечето от тях поназнайват английски, а тази които не боравят добре с чужд език им се дават мобилни телефони с преводачи. Все пак и длъжностите които заемат нямат кой знае какви отговорности и претенции“, коментира Маринов. Според неговите думи липсата на работна ръка е повишила значително заплащането в сектора на туризма. В момента по Северното Черноморие камериерките взимат средно по 1300 – 1400 месечно, а рецепционистите над 1600 лв.

По Северното Черноморие има и много работници и от Бали. Примерно в Албена е пълно със служители от островната държава, които дори работят целогодишно, като сервитьори по обектите в комплекса.