Няма притеснения относно качеството на морската вода във Варна

Туризъм

05-06-2024, 13:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не са установени отклонения при нито един от показателите.

Ръководителят на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда Мерджан Мохарем заяви, че няма притеснения относно качеството на морската вода във Варна.

Регулярните изследвания показват, че няма отклонения при нито един от показателите. След случилото се с язовира „Нова Каховка“ в Украйна миналата година ситуацията състоянието на водите продължава да се проследява активно и към момента няма повод за притеснение, посочи пред медиите тя, информира Moreto.net.

Основната дейност на регионалната лаборатория във Варна включва обслужването на мониторинговите програми на басейновите дирекции, утвърдени от министъра на околната среда и водите. Съдейства и при контролната дейност на РИОСВ. Освен това лабораторията работи активно по жалби, сигнали и аварийни ситуации.

Освен варненската в страната има още 14 лаборатории към ИАОС, които работят по стандартите на ЕС. Изследват всички компоненти и фактори на околната среда като вода, почва, въздух, радиация. Основната задача на Агенцията по околната среда и водите е да поддържа и администрира националната система за мониторинг на околната среда, да осигурява качествени и достоверни данни, подчерта изпълняващата длъжността изпълнителен директор на ИАОС Росалина Инджиева.

Мохарем обясни, че взимането на проби става по акредитирани методики след възлагане от РИОСВ или Басейнова дирекция. Сформира се смесен екип и след това се извършва пробонабиране на място. Транспортирането на пробите става по специален начин, така че да се запазят всички качества на пробите. Самото извличане на резултати може да отнеме от час до няколко дни в зависимост от показателите, които се изследват.