Хотелиер: Няма хора. Освен всичко останало са и тъпоглави, не се поддават на обучение

Туризъм

05-06-2024, 14:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възмутен съм. Консулски отдели в Делхи казват, че дори нямат компютър. Няма административен капацитет в МВнР, каза още Веселин Налбантов.

Хотелиери се оплакват, че ще останат без кадри заради забавяне на визите за работниците от трети страни. Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов заяви пред Bulgaria ON AIR, държавата неглижира туризма като отрасъл.

"Възмутен съм. Консулски отдели в Делхи казват, че дори нямат компютър. Няма административен капацитет в МВнР. Готови сме да помогнем на Външното министерство с кадри, да изпратим хора от бранша", коментира той в "България сутрин".

Веселин Налбантов алармира, че няма работници в България и даде следния пример: През 1990 година 12-13 хил. души са обслужвали КК "Слънчев бряг". В момента той се е разширил над 200 пъти и трябва да се обслужва от 200 хил. работници, но няма откъде да дойдат.

"Няма хора. Освен всичко останало са и тъпоглави, не се поддават на обучение. Трябва да има обучени и възпитани хора с лична хигиена. Тази година ще я избутаме някак, но Министерството на туризма трябва да има стратегия. Трябва да има устойчивост и 5-10 години да има един министър. Ако загубим тази ниша с туризма, какво остава в България - нищо! Сега чакаме и учим неграмотни хора", настоя Налбантов.

Събеседникът е категоричен, че не може повече да се работи на парче и туризмът трябва да бъде приоритетен отрасъл.

"Не можем младите хора да ги ползваме тук, защото започва да учат за есента да бъдат студенти. Не може до 15-20 юни да учат. Нашата работа е за интелигентни и млади хора, не е тежка", каза още Налбантов и допълни, че цените са същите като миналогодишните, но туристи няма.

"Слънчев бряг бъка от геотермална вода. Трябва да изкараме тази вода и да станем най-големият СПА център на Балканите. Има живот в туризма, но всички трябва да се мобилизираме", завърши заместник-председателят на БХРА.