Варненска баскетболистка ще играе в Испания

Спорт

05-06-2024, 16:27

Снимка:

bgbasket.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Борислава Христова подписва с Жирона.

Варненската баскетболистка Борислава Христова ще продължи кариерата си в Испания, съобщава BGbasket. Българската националка ще продължи в елита с екипа на Жирона. Крилото ще защитава цветовете на тима от Каталуния през следващия сезон. За подписа на варненката се бореше и друг испански отбор – Сарагоса, но в крайна сметка е приела офертата на „червено-черните“.

Христова прекара последните две години в Шепши, където се превърна в ключова фигура и влезе в ролята на капитан. През миналия сезон 182-сантиметровата баскетболистка помогна на тима от Сфънту Георге да завоюва брозновите медали в елита на Румъния. 

Тя остави на сметката си средни показатели от 16.8 точки, 4.3 борби и 1.8 асистенции за 16 мача във всички фази от Евролигата, а в шампионата на северната ни съседка записа по 17.1 точки, 5.2 овладени по двата ринга топки и 3.9 завършващи подавания за 22 срещи. Осен това 27-годишната състезателка финишира на четвъртото място при реализаторите в редовния сезон на най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент. На сметката си с Шепши има още титла и Купа на Румъния. 

Преди това 182-сантиметровата баскетболистка  трупаше опит в Черно море Одесос и Нефтохимик 2010. Нейната кариера преминава още през турския Истанбулски университет и полския Гожов Виеколопски. С тима от Бургас завоюва два сребърни медала в родния шампионат и една Купа на България. Има един бронзов медал и в полския елит, който спечели при престоя си в Гожов.

Капитанът на представителния ни тим за жени е бивша възпитаничка на Вашингтон Стейт, където игра от 2015 до 2020 година. За този период остави огромна следа в историята на университета. Българката се превърна в най-добрия реализатор за всички времена на учебното заведение с общо 2269 точки.