Жителите на квартал „Чайка“ излизат на протест заради зелената зона

Мисия Варна

05-06-2024, 19:10

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Началният час на протеста е 18.30 на 6 юни.

Жители на квартал „Чайка“ излизат на протест по повод въвеждането на зелената зона за паркиране в района. Проявата е насрочена за шести юни от 18.30 часа на бул. „Ал. Стамболийски“, научи Moreto.net.

Приложени са осем точки, които са основен повод за протеста. Те са описани от Марциан Янакиев, който живее в квартала от 1953 година.

„Кой, кога, по какъв повод и с каква цел предложи да се създава "зелена зона" която е в самия край на града? Какви са критериите за тази зона, какво допринася тя за подобряването на нашия живот защо се изисква такса, след като от създаването на Чайка преди повече от 50 години не се е плащало за паркоместа, а сега изведнъж се налага да се прави това. Кой законов акт на държавната или местната власт налага това. Каква е ползата за живущите на квартала от тази зона? С какво се подобрява благоустройството на жизнената среда за гражданите? Къде ще отиват и как ще се разходват средствата от събираните такси. Каква е общата прогнозна сума на събираните такси? Как така общината събира такси за услуга наречена зелена зона , а не предлага паркоместа?

Кой от общинската администрация и на кого е възложил проект за броя и разположението на паркингите и броя на паркоместата? Къде на достъпно място има план или схема на паркоместата по блокове? Кой може да съобщи официално, дали е правено проучване за броя апартаменти, жилища, брой на жителите на Чайка, брой на настоящите паркоместа, броя на автомобилите брой на планираните места в тази зона, за която се по слухове ще има много по-малко места? Къде ще отидат, тези автомобили, за които не стигат местата? Кой носи отговорност за неудобствата на гражданите?“, пита Янакиев. По думите му няма достатъчно ясна информация как точно ще функционира зоната.

Допълва, че е добре да има зелена зона едва, след като междублоковите пространства бъдат ремонтирани и на всяко жилище бъде осигурено паркомясто.