Трима министри гарантираха за чистотата на морската вода

Туризъм

06-06-2024, 16:48

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.

Всички изследвания на взети проби от морската вода по нашето крайбрежие доказват, че качеството ѝ е отлично. Това казаха днес в Шкорпиловци министрите на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров и на здравеопазването Галя Кондева.

Точно преди една година, на 6 юни, излезе новината, че е възникнал проблемът с язовира „Нова Каховка“ в Украйна и това ще доведе до замърсявания и по нашето Черноморие, припомни министър Милошев, цитиран от БТА. По думите му тази фалшива новина на практика е повлияла негативно на сезона у нас, тъй като туризмът е изключително чувствителен по тези теми. Затова днес заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие, посочи Милошев, като подчерта, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове. 

Министър Димитров допълни, че проверките за чистотата на морската вода извън зоните за къпане за непрекъснати. До момента не са констатирани никакви отклонение от стандартите за качество. От началото на войната в Украйна министерството на околната среда прави много сериозен мониторинг, припомни Димитров. По думите му след събитието в „Нова Коховка“ е направен и специален модел, за да се правят и прогнози за евентуални замърсявания. Партньор по тази програма е Висшето военноморско училище във Варна. Министърът допълни, че в Шкорпиловци ще бъдат направени експресни анализи на водата, за да се докаже, че няма никакви проблеми с качеството ѝ. Той подчерта още, че структурите на министерството следят непрекъснато и за наличие на незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, се вземат веднага мерки.

Д-р Кондева допълни, че Регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели. Проби се вземат и при постъпване на сигнали. Тя посочи, че във Варненския район има 23 зони за къпане. Водите в 22 от тях са с отлично качество, "добро" е само на Южния плаж във Варна. Информацията потвърди и директорът на РЗИ – Варна проф. Цонко Паунов.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ във Варна Явор Димитров допълни, че на територията ѝ засега не са констатирани незаконни зауствания в морето. Мониторингът върху водата не показва отклонения от стандартите за качество. Димитров допълни, че няма и проблеми с тръбата по дъното на Варненското езеро. По нея няма нарушения и не причинява замърсяване на водите.