Скандал! Административно недоглеждане може да лиши Варна от 78 млн. лв. за новата библиотека

Новините

07-06-2024, 18:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И цялата работа заради „ДОПУСНАТА ГРЕШКА“, както признават от администрацията в обявата за удължаване на срока.

Докато кметът на Варна Благомир Коцев прехвърля отговорността за забавянето на ремонтните дейности в града на районните администрации и Общински съвет, за да замаже факта, че администрацията му не работи, в Морската столица се заформя нов скандал.

Градът е на път да загуби 78 млн. лв. за новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Заради административно недоглеждане в документацията на обществената поръчка за „Изграждане на нова сграда на регионална библиотека „Пенчо Славейков“ гр. Варна – находяща се в УПИ II-219 “за библиотека и подземен паркинг”, кв.440 по плана на 1-ви м.р., гр. Варна“, срокът за подаване на документи по същата е удължен до полунощ на 21 юни 2024 г., а документите ще бъдат отворени на 24 юни, според публикуваното на сайта на община Варна „Обявление“.

На 18 април 2024 г. кметът Благомир Коцев публично оповести, че срокът на разрешението за строеж изтича на 29 юли и по закон не може да отново да се иска отсрочка, защото вече веднъж е бил удължен. Според публикуваното в „Труд“ изявление, Коцев казва: „Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за строеж на библиотеката, за да не бъде безвъзвратно загубен проекта“.

„Той припомни, че разрешението за строеж от 2016 г. веднъж вече е било удължено. Новият срок изтича на 29 юли и по закон не може да отново да се иска отсрочка. От администрацията се надяват да няма обжалване на резултата от обществената поръчка и строителната площадка да бъде открита преди края на юли.“, се съобщава още в материала на „Труд“.

Всичко това, както и описаният в чл. 28, ал. 2 на същата документация 15 дневен срок, в който възложителят трябва да приеме доклада на комисията за избор на изпълнител или да го върне на комисията по избора, сериозно скъсява сроковете за избор на такъв.

И цялата работа заради „ДОПУСНАТА ГРЕШКА“, както признават от администрацията в обявата за удължаване на срока: „С настоящото решение се коригира допусната грешка в количествената сметка по част Конструкции-кофражни работи, предоставя се геоложки доклад и се предвижда представяне на линеен график за изпълнение на поръчката. На основание чл.100, ал.7, т.1 от ЗОП се удължава срока за подаване на оферти.“

Малко елементарна аритметика: Ако офертите на участниците бъдат отворени на 24 юни, а ценовите оферти ден-два след това, защото още не е обявена дата за разглеждането им и се вземе предвид 15 дневния срок, който администрацията си е дала за разглеждане на доклада, отиваме някъде към средата на месец юли.

Дори и да няма обжалване на обществената поръчка от фирмите, които участват (което е много оптимистична хипотеза), на избраният изпълнител ще му останат по-малко от две седмици да открие строителната площадка. Не е невъзможно, но е твърде съмнително, че някой ще успее в подобни срокове.

Остава само да се надяваме на чудо, защото в противен случай варненци ще се простят с мечтата за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и градът ще загуби 78 млн. лв. Интересно, кой ще поеме тогава отговорността за „ДОПУСНАТАТА ГРЕШКА“?!