Днес е ден за размисъл, преди изборите за Народно събрание и Европарламент

Новините

08-06-2024, 10:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В съботният ден се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо - бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите.

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.  До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат.

Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо - бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете  на секционни комисии получават по график материалите.В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма.

На изборите за членове на Европейския парламент и вота за 50-о Народно събрание в Трети Многомандатен избирателен район (МИР) - Варна тази неделя ще се гласува в 655 секции. В областния център секциите за гласуване са 410. В общо 544 секции ще може да се гласува с машина.Имащите право на глас за парламентарните избори са над 400 000, във вота за членове на Европейския парламент могат да участват 398 000 избиратели.За 16-те мандата от Трети МИР- Варна се борят 466 кандидати за народни представители, за участие във вота са регистрирани 12 партии и 11 коалиции.

17 301 са гласоподавателите в община Балчик с право на глас за Народно събрание и 16 643 – за Европарламент.Във всичките 38 секции ще може да се гласува на хартия, а в 22 секции избирателите, които имат пра­во на два­та из­бо­ра, мо­гат да из­би­рат меж­ду хар­тие­на бю­ле­ти­на и спе­циа­ли­зи­ра­но ус­трой­ство за ма­шин­но гла­су­ва­не – това са градските секции, без болничните, и тези в по-големите села.

Днес е и третият  ден от изборите за Европейски парламент. Гласуват гражданите на Латвия и Словакия. Продължава и вотът в Чехия, там гласуваха вчера и днес, италианците също гласуват два дни - в събота и неделя. В последния ден от европейските избори - в неделя ще гласуват всички останали държави.