Фламенко танцьорът и хореограф Едуардо Гереро гостува на „Варненско лято“

Варна Лайф

09-06-2024, 13:06

Снимка:

МТФ „Варненско лято“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той ще представи спектакъла „Морски фар“, на който е режисьор, заедно с Хавиер Ибанес.

Фламенко танцьорът и хореограф Едуардо Гереро гостува отново на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, информира БТА. Той ще представи спектакъла „Морски фар“, на който е режисьор, заедно с Хавиер Ибанес. В него зрителите ще чуят авторски песни на Хуан Мануел Серат, Орасио Гарсия, Феликс Луна, Ариел Рамирес, Хавиер Ибанес, както и популярни мелодии, вдъхновени от образа на фара. Сценичната творба представя различни стилове фламенко и е вдъхновена от поетичния образ на фара, носещ представата за бури и битки, за сбогувания и щастливи срещи, за прекрасни разсъмвания и носталгични залези.

Гереро казва, че винаги е искал да създаде спектакъл за гледките в родния си край, където има прекрасен фар, който се върти и осветява град Кадис. Идеята намерила реализация след предложение да направи турне, в което се изнасят представления по всички фарове на Испания. Хореографът решава да работи с артисти от родния му град Кадис, с които избират песни, имащи връзка с морето. Това е спектакъл, който традиционно представя истината за фламенкото, но с нови нюанси, които изпъкват в начина, по който аз танцувам и изразявам това, което чувствам, казва изпълнителят.

По думите му спектакълът няма конкретна драматургия, но има структура, установени принципи и рамка. Той смята, че фламенкото се състои от много импровизация, но има скелет, който задава рамките й, определя ритъма и в същото време придава свежест, която поддържа танца жив и пълен с магически моменти. Формата на своя танц Гереро не счита за съвременна, а просто за настояща, защото фламенкото идва от една отминала епоха и е невъзможно сегашните артисти да танцуват както преди. Искаме да се изразяваме такива, каквито сме, да създадем личен език и да отведем танца до най-важните места на света, за да могат хората да му се наслаждават и да осъзнаят как това изкуство продължава да расте и да се развива, казва той. 

Едуардо Гереро танцува фламенко още от шестгодишна възраст. Учи в Консерваторията по танц в Кадис и след това разширява познанията си по съвременен и по класически танц. От 2002 г. се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко изпълнители в Испания като Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес. Отличаван е с престижни награди. От 2011 г. насам  пътува със собствени представления. Гостува за първи път на „Варненско лято“ през 2017 г.