Четириногият Оскар от Варна ще охранява Олимпийските игри в Париж

Животът

09-06-2024, 13:30

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той и неговият водач тренират усилено за предизвикателствата, които ги очакват във френската столица.

Това е белгийската овчарка Оскар. Специализирано полицейско куче. Негов водач е Ивайло Стойчев, който има близо 20-годишен опит в системата на МВР. В момента Оскар е на 6 години, но обучението му е започнало, когато е бил едва на 4-месеца.

“Самото обучение протича под формата на игра. Трябва животното да е щастливо в самото обучение в самите постигнати резултати. Обучението е всеки ден, затова най-добре е при всички видове служебни кучета да се отглеждат в домашни условия, като в този случаи се получава много по-голям контакт със самото животно. Не на последно място е и социализацията, която всеки един ден се развива, когато животното се гледа в домашни условия. Всичко е по-добре, когато сте постоянно заедно”, разказа Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

Въпреки топлото време, поредната тренировка за Оскар започва. Четириногите обикновено се обучават за проследяване и откриване на взривни вещества и оръжия. Все по-често в МВР се обучават белгийски овчарки, като Оскар, защото са дисциплинирани и интелигентни животни, а също и много енергични.

“Трябва да е доста темпераментно животно, сериозно, с доказани работни качества, каквото всъщност е и моето. По време на тренировките под формата на игра се развива ориентировка, която е базата на цялостно обучение, независимо дали става въпрос за послушание или специализирана дейност”, добави Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

Службата на едно полицейско куче продължава средно около 8 години, като всичко зависи от физическото му състояние. Всяка година четириногите полицаи преминават изпити, за да се провери дали са работоспособни.

“В които са подложени на доста сериозни изпитания с цел сертифициране на самото животно спрямо специалността и работата, която извършва”, обясни Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

Ивайло Стойчев е участвал в много полицейски операции, но с друго патрулно куче, с което има големи постижения.

“Едно от първите, с които съм доста горд и щастлив… е откриването на възрастен човек след 48 часа, зимно време. Намерихме го жив. С Оскар специално работим евентуално по превенция и претърсване на стратегически обекти при делегации, при посещения на министри и на държавни глави”, каза Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

Полицейският тандем не случайно е избран за охраната на Олимпийските игри в Париж. Отговорностите и на водача, и на полицейското куче са огромни.

“Не подценявам самото мероприятие. Доста сериозно подхождам аз и останалите колеги, които сме командировани за там. Защото знаем, че е доста отговорно и това не е екскурзия”, акцентира Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

Полицейското куче Оскар и неговият водач тренират усилено за предизвикателствата, които ги очакват във френската столица. Предстои им и специализиран лагер, заедно с другите патрулни екипи, избрани да следят за реда по време на лятната олимпиадата в Париж.