Планират обновяване на Пазар „Чаталжа"

Мисия Варна

11-06-2024, 12:43

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основният проблем на дружеството е, че в момента трудно се справя с конкуренцията на големи търговски вериги и молове.

Общинското дружество „Пазари" има намерение да обнови пазара на „Чаталджа", за да стане той по – конкурентоспособен. Това стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство, съобщи Мoreto.net.

Като първа стъпка в осъществяването на подобна идея и изготвянето на ПУП – ПРЗ за имота, върху който се намира тържището. Ръководството на дружеството потърси от комисията и Общински съвет в тази насока.

За самото реализиране на проект за обновяване „Пазари" разчита на помощта на Община Варна по отношение осигуряването на финансиране. Надяват се това да се случи безвъзмездно по програма.

Председателят на Общински съвет Христо Димитров заяви, че ПУП е нужен, защото с него ще стане ясно какви бизнес възможности предоставя даденият имот. Така ще се изясни дали инвестиция в тази насока е оправдана.

„Основният проблем на дружеството е, че в момента трудно се справя с конкуренцията на големи търговски вериги и молове.", коментира Димитров.

Христо Атанасов заяви, че темата отваря много въпроси като този къде биха отишли търговците, докато текат евентуални строителни дейности в бъдеще. Той посочи, че ако действително има решение на Общински съвет от 2013 за изготвяне на ПУП, то следва да бъде представено заедно с историята на развитието около случая в годините. Съветникът заяви, че начинът, по който се внася темата за разглеждане не е приемлив. По негово искане точката беше оттеглена от дневния ред.

Отложено бе и разглеждането на предложение на „Градски транспорт" за бракуване на 56 стари автобуса. Темата предизвика серия въпроси от страна на комисията към ръководството на превозвача. На заседанието стана ясно, че бракуването се налага заради ангажимент по проекта за екологично чист транспорт, с който бяха осигурени безвъзмездно 60 електрически автобуса. Искането е същият брой от старите да бъде изведен от експлоатация, за да бъде изпълнен договорът.

В същото време обаче остават още 15 стари автобуса като част от автопарка на „Градски транспорт". Съветниците се поинтерисуваха дали това също не е в нарушение на проекта. Поискаха да знаят какво точно ще се случи със старите машини, наличните в експлоатация достатъчни ли са да покрият транспортната задача за града. Превозвачът ще трябва да даде отговор на тези и ред други питания до следващо заседание, когато точката ще бъде гледана отново.