Работещи в „Солвей Соди“ АД излязоха на протест

Животът

11-06-2024, 17:24

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основната причина за недоволството е, че не са удовлетворени исканията на синдикатите за заплащането на хората.

Работещи в девненското предприятие „Солвей Соди“ АД излязоха днес на протест. Красимира Танкова, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в завода, обясни, че основната причина за недоволството е, че не са удовлетворени исканията на синдикатите за заплащането на хората. Освен това настояваме да бъдат върнати и отнетите придобивки, свързани с размера на обезщетенията при пенсиониране, допълни Танкова. Тя уточни, че преди хората, излизащи в пенсия, са получавали десет заплати, а сега - само шест, информира БТА.

За заплатите Танкова посочи, че синдикатите настояват, те да бъдат увеличени малко повече в сравнение с инфлацията в страната. По думите ѝ две години ръководството на завода е компенсирало работещите с ваучери, но сега и те са спрени.

За пръв път от 34 години в завода няма законен Колективен трудов договор (КТД) и това е факт вече трети месец, допълни Танкова. Тя посочи, че винаги ръководството на фирмата е преговаряло с трите синдикални организации в нея. Тази година, тъй като КТ „Подкрепа“ и КНСБ отказахме да подпишем договора, той бе сключен само с третия синдикат, но това е нарушение на Кодекса на труда, посочи Танкова. Тя допълни, че двата недоволни профсъюза действат изцяло според закона за уреждане на колективните трудови спорове - събрали са подписка, изпратили са и писмо с искане за директни преговори с работодателя. По думите на Танкова искането на двата синдиката е преговорите да продължат, като при отказ протестните действия може да се разраснат.

От фирмата излязоха с официална позиция, в която е посочено, че ръководството ѝ уважава правото на свободно изразяване на служителите и остава ангажирано с разрешаването на проблемите по конструктивен начин. От завода увериха, че ще направят всичко необходимо, за да гарантират безопасността на своите служители и непрекъснатостта на производството.

От компанията отбелязаха, че тя предоставя едни от най-пълните социални пакети в България. „През 2023 г. средната заплата в „Солвей Соди”, включително бонуси, еднократни плащания и 13-а заплата, е приблизително два пъти по-висока от средната за страната“, е посочено в позицията на фирмата. Оттам допълниха, че след пет месеца на преговори и подобрени предложения, споразумение за нов КТД за 2024 г. е постигнато само с една от трите синдикални организации в дружеството. Документът запазва и надгражда придобивките и социалния пакет на работещите, като включва двукратно увеличение на заплатите (от април и от септември), подобряване на допълнителните пенсионни вноски, ваучери и др. „Въпреки многобройните консултации, две от синдикалните организации инициираха процедура за уреждане на колективен трудов спор, в която ръководството ще участва. То подкрепя откритите разговори и градивния социален диалог, като зачита правото на всяка страна да има мнение и да го изразява открито. Резултатът от тази процедура ще стане известен на по-късен етап“, посочиха още в позицията от компанията.