Излагат колекцията картини „Операта - музикална живопис“ на Сцена Ротонда в театъра във Варна

Варна Лайф

11-06-2024, 18:13

Снимка:

ТПМЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията е посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство.

Изложбата „Операта - музикална живопис“ ще бъде открита утре на Сцена Ротонда във варненския театър. Тя бе представена в края на миналия месец в Градската художествена галерия на Варна, съпътствана с концерт. Същата вечер предстои концертно изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, която е част от програмата на театралния фестивал „Варненско лято“.

Експозицията е посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство в края на миналата година. Тя е част от дългосрочен културен проект между Италия и България, подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни. Колекцията е селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим и съдържа картини на италиански автори от различни поколения, сред които Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена. В нея присъства и рисунка на режисьора Франко Дзефирели.

В изложбата „Операта - музикална живопис“ ще бъде показан и медалът „Пучини“, официална награда на Центъра за изкуства „Антино“ за заслуги в популяризиране на творчеството на композитора по повод 100-годишнината от смъртта му. С първия медал „Пучини“ бе удостоена директорката на варненския театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова за реализираната от институцията специална селекция по Пучини в XV издание на фестивала „Опера в Летния театър“ т.г. 

Пучиниева музика ще звучи на откриващата Оперна гала на 15 юни, в премиерния Триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, в „Бохеми“ и в „Мадам Бътерфлай“. Спектаклите ще срещнат публиката със световни звезди като Соня Йончева, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди.