"Катарина, или Дъщерята на разбойника": Премиера в "Опера в Летния театър" - Варна

Варна Лайф

12-06-2024, 10:32

Снимка:

ТПМЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

15-ото издание на фестивала ще е под знака на 100-годишнината на Пучини, отбеляза Даниела Димова.

Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" във Варна. На 15 юни е откриването с Оперна гала със специалното участие на Александрина Пендачанска, на 30 август е закриването отново с Оперна гала - със специалното участие на Светлина Стоянова.

"Почти цяла година подготвяме в Държавна опера Варна фестивала. Той ще е под знака на 100-годишнината на Пучини, със специална селекция. Пучиниевата музика ще звучи на откриващата Оперна гала, както и в Триптиха едноактни опери "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики", сподели  директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова в студиото на "България сутрин".

Три месеца Варна ще бъде привлекателен културен център за жители, гости и туристи. 

"На 19 юни за първи път на българска сцена ще бъде поставен балетът "Катарина, или Дъщерята на разбойника". Дело е на нашия главен хореограф Сергей Богров - след успеха на балета в Русия и забравен в Европа повече от 100 г., ще оживее с над 60 балетиста на сцената, 200 костюма, пушки, любовна драма и уникален троен финал, където любовта ще победи", загатна Даниела Димова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя добави, че в афиша на "Опера в Летния театър" във Варна са включени и два мюзикъла - "Бодигард" и "Цар Лъв". 

"Музиката е за младите - имаме млади хористи, млади солисти на сцената, те дърпат и към операта много по-млада публиката. Музиката на Холивуд ще бъде един от нашите акценти", каза още директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Даниела Димова и Държавна опера Варна получиха медал "Пучини" от римския Международен център по изкуства "Антиноо" за популяризиране творчеството на великия композитор Пучини.