Илиан Илиев запали „искрата“ в националния

Спорт

12-06-2024, 11:09

Снимка:

Novsport.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България отново се интересува от своя отбор.

Вече минаха няколко дни от последния мач на националния отбор по футбол срещу Словения (1:1), но коментарите и мненията не спират. Интересното е, че в последните години бяхме свидетели на едно и също – залп от негативни реакции към отбора и играчите след поредния провал, закани и обиди към бившия президент на БФС Боби Михайлов, призиви за протести и т.н. и след това дълго затишие….До следващия мач на „лъвовете“ и т.н. и т.н.

Просто феновете и футболната общественост бяха игнорирали тотално националния отбор и се сещаха за него само около поредния резил. И логично в поредица от домакински мачове бяха фиксирани антирекорди по посещаемост, а запалянковците бяха загубили всякаква надежда, че някой ден ще гледат отново силна България на футболния терен.

Е сега всичко това е на път да се промени. И главният „виновник“ за това безспорно е Илиан Илиев. Боготвореният от феновете на Черно море специалист вече записа 6 поредни мача начело на „лъвовете“ и все още няма загуба. Под негово ръководство България не се даде на цели четири финалиста на Евро 2024, като при по-добро стечение на обстоятелствата можеше да се стигне и до победи във всеки един от тях. Което означава, че нашите не бяха „Опълченците на Шипка“, а даже напротив. Дори и в последния двубой със Словения българските футболисти създадоха доста положения за гол и нито за момент не отстъпиха по никакъв начин на домакините.

Логично е, че след тази поредица от успешни мачове на националите „искрата“ се запали и все повече фенове изразяват в социалните мрежи своя оптимизъм за бъдещето. Нещо, което бяхме забравили и не виждахме в последните доста години…И постигнатото от Илиан Илиев и футболистите му е добра основа за предстоящите през септември, октомври и ноември битка в Лигата на нациите.

NOVSPORT проследи някои от реакциите на обикновените фенове във Фейсбук, които продължават и в днешния ден.

„Когато има хъс за игра, когато има себераздаване идват и положителните резултати, печелят се сърцата на феновете. Със сигурност ,ако отборът продължава по този начин ще виждаме все повече и повече фенове по стадионите“, пише Христо Христов.

„Илиан показва че си го може и с националния отбор. Само така може да се възроди отбора – с много труд, дисциплина, себераздаване и тактическа грамотност. Та ние срещу Румъния и Словения имахме повече голови положения от повечето мачове при оня Кръстаич! Има положителна нотка, дано продължим така“, е мнението на Илиан Борисов.

„Все още е рано да слагаме олиото в тигана, докато рибата е в морето. Изиграхме два добри мача, но Румъния и Словения не си даваха много зор преди Европейското. Видяхте, че няколко дни след нас румънците направиха 0:0 и с Лихтенщайн. Все пак има някаква надежда, дано да стане“, пише Кирил Тодоров.

Подобно мнение изразява и Тодор Борисов: „Все още е рано за фанфари, това са само едни контроли. Все пак надежда определено има и наесен може и да имаме вече победи. Все пак се очаква в състава да се върнат Илия Груев, Антон Недялков и други момчета, които сега не играха“.

Анжело Кукушев пък не е съгласен с някои крайни и негативни коментари на някои от феновете в социалните мрежи: „Аре бе разбирачи ходете вие да играете. Само знаете да нападате - тоя зле, оня зле…Вие пък сте много добре! Кво искате не знам - когато паднат нищо не става от тия, направят равен – пак пак не стават. Е не може пък да бият толкова винаги, толкова са им възможности. За мен лично направиха два много добри мача“.

При всички положения за Илиан и момчетата му тепърва предстоят тежки дни. Няма никаква гаранция, че Беларус, Северна Ирландия и Люксембург ще бъдат преодоляни по пътя към спечелване групата в турнира Лигата на нациите. Но както вече посочихме по-горе, „искрата“ е запалена и България отново се интересува от своя отбор. Което най-малкото към този момент е гаранция, че ще има уникална подкрепа от трибуните на Колежа, когато на 8 септември там пристигне Северна Ирландия…