Обсъдиха изграждането на канализация и улици в района на Телевизионната кула

Мисия Варна

12-06-2024, 12:53

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повечето от домакинствата в местността използват кладенци за водоснабдяване.

Във Варна се проведе публична дискусия, на която бе обсъдена идеята за изграждане на водоснабдяване, канализация и улици в района на Телевизионната кула във Варна. Присъстваха около 70 души, съобщава "Радио Варна".

По време на дискусията бе разгледан обхватът за проектиране на Подробно устройствен план, Плана за улична регулация и др. Срещата с жителите на местността бе водена от арх. Кристиян Саралиев, член на Експертния съвет по устройство на територията.

"Ако трябва да запазим една септична яма и никога не изградим канализация заради нея, хората трябва да преценят кое им е по-важно - дали да запазят тази септична яма и винаги да останат без канализация, без тротоари и без улица, или са склонни да се отвори достатъчно широка улица, така че общината да може да изпълни тези изисквания", коментира арх. Саралиев. Той допълни: "Специално в тази зона ми прави впечатление, че хората са се организирали много приятно. Почти не видях места, които да се засягат от уличната регулация. Самите те си следят за спазването на размера на улицата". По думите му, когато Общината стане собственик на уличната мрежа, тя ще може да я построи. "Общината сега не може да вземе строително разрешение нито за канализация, нито за водоснабдяване, нито за улична мрежа, защото няма отчуждително действие върху улицата", каза още той. 

Повечето от домакинствата в местността използват кладенци за водоснабдяване. "Районът се разраства ежемесечно. Това, което използваме като вода и ток, не са достатъчни. Налягането на водата така намалява, че може да се каже, че няма вода", "Не е оправен пътят, няма осветление, има чакъл", коментираха участници в дискусията. Част от тях допълниха, че "от 30 години в местността нищо не е правено".