Рибари: Нямаме информация за забраната за улов на черни миди и рапани в Румъния

Новините

12-06-2024, 13:22

Снимка:

ИАРА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В България в момента няма зони за събиране на двучерупчести.

Няма информация от българските институции във връзка със забраната на улова на черни миди и рапани в Румъния заради биотоксини в морската вода. Това съобщиха в интервю за предаването "Море и бряг" по Радио Варна Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море и Велислав Вангелов от организацията на производителите на черноморска мида. 

Господинов съобщи, че неговата асоциация е получила информация от румънските власти за преустановяване изкупуването на миди. Консултативният съвет е организирал обратно писмо със запитване към румънските власти кои точно са зоните. "Само знаем, че обхванатата територия е от Констанца до Мангалия", поясни Господинов. 

От българските власти нямаме никаква информация за проблема, допълни своя колега Велислав Вангелов. "Забраната е факт и ние не можем да противоречим на официалните румънски власти. Единствено можем да получим разяснение. 

В България в момента няма зони за събиране на двучерупчести. Не се организират и изследвания на мидите, освен във фермите, където се произвеждат, допълниха експертите.

В понеделник, 17 юни, в Бургас ще се проведе среща между заинтересованите страни в риболовния бранш, ИАРА и БАБХ във връзка със зонирането на морето, за да могат българските рибари и производители на миди да могат директно да продават продукцията си на българския пазар. Липсата на зониране се отразява негативно върху бранша, обясниха Господинов и Вангелов. "В момента продукцията, уловена от нашите рибари, трябва да премине през пречиствателни предприятия, което оскъпява продукцията. Ако се въведе зонирането и тя е от зона А например, продукцията може да се продава директно на пазара. В момента единствено фермите, които са закотвени и си правят сами мониторинг, следят нейното качество", допълни Господинов. 

Вече 18 години България не може да намери финансов ресурс да изгради лаборатории, да ги оборудва, да изработи методиките за изследване на биотоксини, посочени в регламентите, казаха още специалистите. 

По повод забраната за улов на бяла мида, Йордан Господинов заяви, че тази забрана е била отменена в петък миналата седмица, но за това е знаела само една определена фирма. Някои рибари ще се съобразят с тримесечния период и няма да ловят бяла мида, въпреки че забраната е отпаднала. "Много неприятен е фактът на отпадане на заповедта. Дори е обидно за сектора", подчерта Господинов. По думите му в момента българските фирми печелят, защото уловът  продължава да бъде забранен в Турция, в Испания и други държави, но не и у нас. "Мидата в момента е в размножителен период, а от 800 тона сме паднали на 100 тона. Тя е с много ниско качество. Освен това в лодката, на високите температури, тя бързо умира, и качеството ѝ се влошава. Това, което се случва с тази забрана, поставя голяма част от нашите членове в неравностойно положение спрямо информираните и поставя риск пред здравето на хората", обобщиха Йордан Господинов и Велислав Вангелов.