Работна група ще прави анализ на законодателството за екскурзоводската професия

Туризъм

12-06-2024, 14:09

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя е изключително важна за качеството на предлагания туристически продукт, пише в позицията на Министерството на туризма.

Министерството на туризма ще създаде работна група, която да направи анализ на законодателството за усъвършенстването на екскурзоводската професия, съобщиха от ведомството. Оттам допълват, че подкрепят екскурзоводите. 

Министър Евтим Милошев е провел среща с представители на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България - Варна и Югоизточния съюз на екскурзоводите "Ваня Райкова" в Бургас, за да определят изискванията за упражняване на професията и препоръките към нея според решение от 9 май 2024 г. на Комисията на конкуренцията. 

В писмо до медиите Министерството на туризма изпрати своята позиция във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията за екскурзоводската професия:

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да обяви, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията, Министерството на туризма на туризма изразява следната позиция:

Екскурзоводската професия е изключително важна за качеството на предлагания туристически продукт, популяризирането на България като туристическа дестинация и правилното интерпретиране на фактите и информацията за страната и обектите. Всичко това пряко влияе върху имиджа и устойчивото развитие на българския туризъм.

Професионалните екскурзоводи, освен експерти в своята сфера, в широк смисъл са и посланиците на страната ни пред света и защитават националните интереси.

Професията „Екскурзовод“ е комплексна и изисква не само специализирани знания, но и широк набор от комплексни познания от различни области, умения и компетенции.

Тази професия е свързана с обществения интерес като чрез прилагане на законовите разпоредби се цели постигане както на предварителен контрол, така и на последващ контрол по спазване изискванията на Закона за туризма и осигуряване на оптимална защита на интересите на потребителите на екскурзоводските услуги с фокус върху качеството им, както и с цел защита на професионалните интереси на тази професионална общност.