Непълнолетни спасяват летния сезон по морето

Туризъм

13-06-2024, 12:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много разрешения за работа от ИА ГИТ са предоставени в областите Бургас и Варна.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ /ИА ГИТ/ регистрира ръст на издадените разрешения за работа на непълнолетни за първите пет месеца на настоящата година.

За този период са отчетени 3404 разрешения, от които 3304 за граждани от 16 до 18 години. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството във връзка със Световния ден срещу детския труд – 12 юни. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград. За същия период на миналата година издадените разрешения на непълнолетни работници е бил 2545. Най-често непълнолетни се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция за учениците.

По този начин може да се подпомогне за решаването на проблема с липсата на кадри по българските морски курорти, който се задълбочава с всеки следващ сезон. Сезонната работа е подходяща за ученици, тъй повечето завършили образование предпочитат да търсят целогодишни доходи. 

Непълнолетните могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. Наемането на непълнолетни лица без такова разрешение се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение се уведомява прокуратурата за започване на наказателно производство, предупредиха от ГИТ. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд.

Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни, подчертаха още от Инспекцията. Непълнолетните не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. Забранено е полагането на извънреден и нощен труд за лицата, ненавършили 16 години. Нощен е трудът, положен в диапазона между 20:00  до 06:00 часа сутринта.