Националният литературен конкурс „Този безкраен свят” награждава своите лауреати във Варна

Животът

13-06-2024, 17:38

Снимка:

Първа езикова гимназия - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е в памет на Красимира Попова и Йордан Йорданов – емблематични преподаватели в Първа езикова гимназия в морската столица.

На 14.06.2024 г. от 13.30 часа в Актовата зала на Първа езикова гимназия млади автори от различни краища на България ще получат дългоочакваните награди от осемнадесетото издание на Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“. Конкурсът е в памет на Красимира Попова и Йордан Йорданов – емблематични преподаватели в Първа езикова гимназия, гр. Варна. В национален мащаб форумът е уникален – и до днес той е единственият конкурс, насочващ младите хора в гимназиална възраст към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа – немския и английския.

Темата „ЛЮБОВ“ за 2024 година провокира интереса на творците и те я интерпретираха в над 200 конкурсни работи. Давайки простор на фантазията си, младите автори откриха любовта в различни превъплъщения – мелодия на сърцето, танц на душите, вълшебна птица, безпощадна стихия, магична градина, пролетен аромат, вълнуващо пътешествие из света на чувствата.

Наградният фонд от 2200 лева – осигурен от Община Варна, Фондация „Българска Памет“ и Сдружение „Училищно настоятелство на Първа езикова гимназия“ – се поделя между: Рая Варимезова (Свищов), Гергана Толумбаджиева (Мадан), Сияна Костадинова (Варна), Дамла Кемик (Айтос), Лилия Ицкова (Варна), Селин Мехмед (Момчилград), Стефан Константинов (Бургас), Виктория Гутева (Свищов), Михаела Стаменова (Варна), Иван Василев (София), Марина Маркова (Сливен), Дилек Неджати (Русе) и Александър Цветанов (Варна). Специалната награда на Фондация „Българска памет“ се връчва от д-р Милен Врабевски на Йелиз Мюмюн от Момчилград, която открва любовта в монотонното ежедневие на шепата обитатели на старчески дом.