Повече вечнозелена растителност в Морската градина това лято

Мисия Варна

14-06-2024, 09:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рози с продължителен цъфтеж ще красят Розариума.

Бордюри от ниски вечнозелени храсти и декоративни треви са част от новата идейна концепция за зацветяване на Морската градина във Варна. На централната алея ще останат традиционните пролетни цветя, но броят им ще бъде редуциран за сметка на устойчива растителност, която няма да се подменя, поясни за Радио Варна ландшафтният архитект в Община Варна Надежда Харизанова. Целта на специалистите е да се използват декоративни треви, които са по-устойчиви на високите температури.

Предстои обновяване на поливната система в Морската градина, съобщи още Харизанова. 

Розариумът е възстановен и се поддържа, допълни специалистът. Там ще бъдат засадени полиантови рози - сорт цветя, които са с по-продължителен растеж. "Този вид роза се използва много често в градски условия заради обилния си и продължителен цъфтеж. Знаете, че розите имат пик на цъфтеж през май, а ние се стремим към възможно по-продължително действие", поясни Харизанова. 

Алпинеумът ще бъде оформен с още растителност. "В близко бъдеще се надявам цялата Морска градина да бъде поетапно разкрасена и обновена. Тя е с една прекрасна линейна композиция, която ни е оставена в наследство. Ние само трябва да поддържаме тази зелена площ, като внасяме допълнително акценти, съвместими с околната среда", допълни Надежда Харизанова. 

Тревното пространство в близост до Сцена "Раковина" в Морската градина ще бъде обновено. От двете страни на фонтана в момента тревната растителност е изчистена, предстои зацветяване. "В тях са ситуирани акценти от скални цветни кътове. Няма да се променя теренът - по-скоро ще бъдат като цветни композиции, които ще допринесат за колорита в Морската градина. Това е една зона, която е представена като идеен проект. Като начало ще наблегнем повече на централната алея", поясни Харизанова.