Изключителна графична колекция гостува във Варна

Варна Лайф

15-06-2024, 15:17

Снимка:

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат показани творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро.

Изключителна частна колекция на галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5” с графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще радва жители и гости на Варна. За първи път любители и колекционери от града ще могат да се докоснат до това музейно световно изкуство. В нея намират място микс от 70 произведения на световните имена, за всяко от което има богата история и произход. Повечето творби и серии са част от постоянни колекции на световни музеи и галерии.

Изложбата "Модернистите на XX век” ще бъде открита на 27 юни 2024 г. от 18:00 ч. в Градска Художествена Галерия Варна.

За първи път в своята история Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи извън София своята емблематична изложба от частната си колекция “Модернистите на XX век“. Този изключителен подбор от графично изкуство на големите артисти на XX век - Пикасо, Миро, Шагал, Дали ще отиде при жители и гости на градовете Варна и Бургас, споделя Деница Гергова, Арт директор на Галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5”.

Част от картините идват от прочутото Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и Ателието, допълва още тя.

Колекционерите и посетителите на изложбата в различните градове ще могат да видят за първи път част от литографиите от серията „Балетните танцьори“, ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив и в ограничен тираж, експонати от серията “Carnet de la Californie” /портфолио, включващо 25 литографии, отпечатано от ателие Mourlot, Париж/. Най-важен акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период - Волард. Тези творби имат рядък прованонс, пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Пабло Пикасо е един от създателите на кубизма, преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително развитието на изобразителното изкуство на XX-ти век. Признат е за най-добрият художник за последните 100 години, както и за най-скъпият и най-краденият. Творбите му са обществено ангажирани, изпълнени с много емоции, а в някои от тях е видима до болезненост позицията му спрямо насилието и размитите граници на човешката жестокост.

Посетителите на изложбата „Модернистите на XX век ‘‘ ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали „Божествена Комедия‘‘ (съкровището на италианската литература на Данте Алигиери), за която Дали създава около 1960 година 100 разкошни акварела в изпепеляващо напомняне за рая, ада и чистилището в отговор на текста на Данте. Ще бъдат показани и творби от серията Библия Сакра, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, създадени през 1963–64г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Серията La Amour de Cassandra (Любовите на Касандра) Салвадор Дали създава като илюстрации по - широко дискутираното литературно произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е допълнително довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив.

Салвадор Дали е забележителен испански художник, чието име днес е символ на сюрреализма в изобразителното изкуство. Той е сред малкото художници, които успяват приживе да постигнат такава популярност. Известността му до голяма степен се дължи и на екстравагантното му поведение и външен вид - дълга коса, бакенбарди, облекло в стил 19 век. Освен че създава над 1 500 живописни платна, той работи и с редица други техники – графика, скулптура, илюстрации на книги, бижута театрални декори и всевъзможни обекти.

В изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За първи път пред публика ще могат да бъдат видени цветни литографии от серията “Melоdie Acide”. Тя е създадена през 1980 г. и представя живописно и игриво изследване на цвят, форма и символика. Тази литография върху хартия е ръчно подписана от Хуан Миро (Барселона, 1893 - Палма, 1983) с молив в долния десен край на тиража.

Хуан Миро е испански художник, сюрреалист, с уникален стил. Образите от творбите му идват директно от поезията, спомените и сънищата. Работата му носи разнообразни влияния от различни направления - фовизма (интензивните цветове), кубизма (геометрични форми) и традициите на каталунския фолклор. Художникът рисува образи от въображението, създавайки творби, които се явяват визуален аналог на сюрреалистичната поезия. В тези приказни и неясни видения могат да се разпознаят забавни геометрични форми и зооморфни елементи. В картините си Миро използва строг набор от няколко чисти и интензивни цвята – жълто, червено, синьо, зелено и черно. Аморфните и феерични форми кореспондират с плътно издраскани линии и петна. За пресъздаването им художникът използва активно възможностите на различни техники в изкуството – офорт, литография, акварел, пастел, колаж и живопис върху мед.

В експозицията Марк Шагал ще бъде предтавен с част от портфолиото от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента творби от серията “Басните на Лафонтен”.

Марк Шагал е руски и френски художник от еврейски произход. Той е предшественик на сюрреализма. Библейските сюжети вдъхновяват художника през целия му творчески път, но ’’Библейската серия’’ е една от най-емоционалните му серии, посветени на текстове от Библията. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща Шагал на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

Изложбата може да бъде разгледана от 27 юни 2024 г. до 27 юли 2024 г. в Градска Художествена Галерия Варна, ул. Любен Каравелов 1.