Днес във Варна се открива 15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър"

Варна Лайф

15-06-2024, 15:37

Снимка:

ТПМЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на оперния фестивал любителите на класическата музика ще могат да се насладят на 20 спектакъла.

Днес във Варна се открива 15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър".

В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката емблематични откъси от безсмъртни творби на двамата композитори. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и режисурата на Сребрина Соколова, в програмата ще звучат арии от „Тоска“, „Бохеми“, „Манон Леско“ на Джакомо Пучини, както и от „Саломе“, „Ариадна от Наксос“, „Кавалерът и розата“ от Рихард Щраус. Ще аплодираме звездата на вечерта, харизматичната Александрина Пендачанска. Своето майсторство ще покажат и солистите на Държавна опера Варна тенорът Валерий Георгиев и баритонът Иво Йорданов, а обаятелното сопрано Александрина Михайлова ще излезе за пръв път на сцената на Опера в Летния театър.

15 юни, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024

Една от любимите възпитанички в майсторския клас на Райна Кабаиванска, тя е шест пъти стипендиант на дарителския фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, с чиято подкрепа учи и в музикалния институт „Веки-Тонели" в Модена. Младото сопрано притежава изключително красив глас, с мек тембър и голям диапазон, с рафинирана динамика на изпълнението от пианисимо до форте. Тези качества ѝ носят награди от международните певчески конкурси „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др. След дебюта ѝ в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот“ на Пучини, Александрина Михайлова излиза за пръв път и на сцената на Ла Скала като Каролина в операта "Тайната сватба" на Чимароза. Младата певица участва и в много концерти, сред които се открояват концертното изпълнение на „Бохеми“ във Филхармоничния театър на Верона, концертът с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „България“ през 2021, концертите „Serata Belcanto с артисти от Школата Кабаиванска“ в Академия Санта Чечилия в Рим и в „Опера Бастий“ в Париж през 2023. Александрина Михайлова спечели сърцата и на варненската публика в първата януарска оперна гала 2024 на Държавна опера Варна.

По време на оперния фестивал любителите на класическата музика ще могат да се насладят на 20 спектакъла в рамките на "Опера в Летния театър" във Варна.