Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Мисия Варна

16-06-2024, 10:05

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Община Варна обясниха, че проблемите са свързани с виниловото покритие на съоръжението, което вече е протрито, а на места има и дупки.

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро?

Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват, когато пързалката се наводни през лятото. Според родителите, причината е, че залата няма буфери, които да спират топлообмена.

“Има опасност, има риск от по-голямо подхлъзване. При едно евентуално падане на трениращ или гражданин, цялата тази вода полепва отгоре до долу. Ако навън се усещат 37 градуса, когато напече слънцето, вътре на пързалката термометърът показва 33! Усещането е за 37-38 градуса” , разказа Радослава Кадирова.

Наводнената пързалка през лятото прави тренировките почти невъзможни, а те са от голяма важност за предсезонната подготовка на състезателите. Родители са принудени да пътуват с километри до село Кранево, за да ползват частна пързалка.

“Децата падат, стават, мокрят се. Много е неприятно за всички. Цялата подготовка на отбора страда”, оплаква се Борис Качамаков, председател на Клуб по ледени спортове “Одесос”.

От Община Варна, която е стопанин на Ледената пързалка, обясниха, че проблемите са свързани с виниловото покритие на съоръжението, което вече е протрито, а на места има и дупки. Трудно се намирали и резервни части за остарялата водоохладителна машина.

“Активно работим в момента по изготвянето на нужната документация, за да може да участваме по най-различни европейски и национални програми за подобряването на условията в ледената пързалка”, Юрджан Ахмед, ОП “Спорт” - Варна.

От общината не се ангажираха със срок за реновиране на Ледената пързалка. Предвижда се промяна на размерите й, което ще позволи провеждането на лицензирани състезания. След ремонта, пързалката трябва да бъде и с термоизолиращи панели.