15 дванадесетокласници от Варна с отлични оценки и на двете матури

Животът

17-06-2024, 13:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зрелостниците са от три учебни заведения - Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и Пета гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх".

15 са дванадесетокласниците от Варна, които тази година са се справили отлично и на двата държавни зрелостни изпита. Това съобщи за Радио Варна директорът на Регионалното управление на образованието Ирена Радева. 

Зрелостниците, получили отлични резултати, са от три учебни заведения - Първа езикова гимназия, Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и Пета гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна. 

Осем са учениците от Първа езикова гимназия - това са Александра Славова, Боряна Горчева, Ева Зафирова, Йоана Лазарова, Йоана Георгиева, Лилия Ицкова, Лилия Господинова, Мариела Мустафа и Димитър Добрев. Петима са отличниците на двата ДЗИ от МГ-Варна - Димитър Добрев, Ивелин Железов, Лъчезар Паскалев, Мария Дойчева и Николета Радева. Двама са отличниците от Пета езикова гимназия - Теодор Теолов и Тея Николова. 

Ивелин Железов от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е един от тримата зрелостници в страната, получил 100 точки по двата предмета на матурите. Ивелин е с максимален резултат от матурите по Български език и литература и Математика - профилирана подготовка. 

"Поздравявам всички тези деца с резултатите! Поздравявам техните учители и ръководствата на училищата за това, което са постигнали", подчерта Радева.

Средната оценка от общообразователната подготовка по БЕЛ в областта тази година е 4,36. Резултатът е 0,4 % по-висок от средния успех за България, отчете директорът на РУО-Варна. "Сега сме на четвърто място, бяхме трети миналата година, но тази година Пловдив ни е изпреварил", допълни Ирена Радева.

Вторият държавен зрелостен изпит е с голям брой от предмети, които се избират от зрелостниците според профилираната подготовка или ако те учат в професионални гимназии. Средният успех на всички 12-окасници, които са положили изпит по профилирана подготовка в областта, е 4,92, съобщи още Радева. 

Тревожна е статистиката, че все още има училища от областта със среден успех под 3.00 на матурите - учебни заведения в Аврен, Аксаково, Белослав, Дългопол и Провадия. "Въпреки ниските оценки, всяко едно училище отбелязва лек ръст на резултатите", каза още Радева. По думите ѝ в тези учебни заведения трябва да се продължи целенасочената работа за проследяване на индивидуалните резултати на всеки един ученик. "Учителите да работят за това всеки един да подобри своята грамотност и функционална, така че децата да покажат добри резултати на следващите оценявания", допълни Ирена Радева.