В Аврен се вижда края на проблема с водата

Животът

17-06-2024, 13:23

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През летните месеци ще има и масови проверки за кражба на вода.

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода. 

В десетки населени места в страната, с увеличаване на броя на жителите им и на потреблението, се въвежда режим на водата, особено през лятото. За пореден път проблем има и в едно от големите села във Варненска област – Аврен, който е и общински център. Тодор Тодоров живее там от няколко години. Според него проблемът се задълбочава и сега е започнал дори по-рано, още през май:

"Звънях във ВиК няколко пъти, казаха ми „Не, не сте на режим. Няма вода, защото има голяма авария. На режим може да минете на много по-късен етап, на този етап няма да бъдете със сигурност на режим. От осми до 11 юни ние нямахме вода и на 11-и просто съобщиха – вече сте на воден режим," казва Тодоров.

И кметът на Аврен Емануил Манолов не отрече, че през миналата седмица е имало режим на водата. По думите му, докато не бъде подменена централната тръба, която минава през цялото село, такива ситуации ще има:

"В момента, в който има авария по тръбата, колегите от ВиК започват да я правят, чупят двете тръби и започват да ремонтират. През това време хората не знаят, че има авария, което е съвсем нормално, и потребяват вода. На Аврен водоема му е 500 кубика, изпразва се буквално за няколко часа. Съответно му трябват няколко дни да се напълни – 2, 3, 4 дни и от това се получават тези водни режими. Хората са абсолютно прави да негодуват," обяснява Манолов.

Проблемът се е задълбочил през последните 3 години заради големите жеги. Водоподаването в каптажите е спаднало с близо 60%. Изходът е един – нов водопровод. Добрата новина е, че работата по изграждането му ще започне скоро:

"Малките общини получиха държавно бюджетиране за подобни сериозни проекти, тъй като почти 3 милиона струва подмяната на водопровода на Аврен. Тези средства бяха заложени в държавния бюджет, подписах миналата седмица договора за финансиране, чакаме, може би една седмица процедури, имаме избран изпълнител и сме готови до края на месец юни тази година да започнем подмяната на водопровода," посочи кметът на Аврен.

Вече е решен въпросът с водоподаването в Садово, след като са подменени всички тръби, които захранват селото. Надеждата е догодина и пред Аврен вече да не стои на дневен ред това крайно голямо лишение и неудобство, несъвместимо с живота през 21 век.

Огромен проблем са масовите кражби на вода. 

"И затова с колегите от ВиК Варна сме твърдо решени, това лято, навсякъде където има съмнения за злоупотреба с водата, например дворът му е с райграс, а не си плаща сметката или я влачи с години, да има масови проверки и за това," каза още кметът на Аврен Емануил Манолов.