Над 1000 първокурсници очакват в Икономическия университет във Варна

Животът

17-06-2024, 13:30

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приемът на документи започва на 20 юни и ще приключи на 5 юли.

Продължава кандидатстудентската кампания в Икономическия университет във Варна. Приемът на документи започва на 20 юни и ще приключи на 5 юли. Първото класиране ще е на 9 юли, а второто – на 16 юли. Това съобщи, в интервю за Радио Варна, доц. Силвия Благоева – зам.-ректор по Учебната дейност и осигуряване на качеството.

Над 1000 са определените спуденти в държавна поръчка, които могат да кандидатстват тази година във висшето училище. Около 62% от тях са в Професионално направление „Исономика“, 18 процента са в направление „Туризъм“, 13 на сто - в Професионално направление „Информатика и компютърни науки“, а останалите са в Професионално направление „Администрация и управление“.

Доц. Благоева разясни какви са възможностите за кандидатстване в ИУ-Варна: „Младите хора могат да кандидатстват с оценката от държавния зрелостен изпит или чрез електронния кандидат-студентски изпит. Третата възможност е участие в национални или университетски олимпиади, като има определени условия за трансформиране на получения резултат в оценка от изпита“.

Кандидат-студентите имат интерес, не само към специалностите с дългогодишни традиции в университета, но и към нови специалности, като „Морски бизнес и международна търговия“, която е с преподаване на английски език. В магистърската програма е предвидено разкриването на четири нови специалности, като една от тях ще е „Аутсорсинг и бизнес развитие“.