Отново нашествие на цикади във Варна

Животът

18-06-2024, 14:13

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те създават проблем на растенията и преди години се обсъждаше варианта да бъдат внесени специални оси, които са им естествен враг.

Едно от най-мистериозните насекоми нападна Варна. Песента на мъжките се носи надалеч, като освен и силна, тя се чува през светлата част на денонощието (прилича на развален климатик, като звука е много по-мощен).

Това е цикадата, типично за Средиземноморието насекомо, което от няколко години се забелязва във Варна. Близо 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една от най-дългите сред насекомите, но само малка част от това време се прекарва над земята. Останалата част от живота им те прекарват под земята като се хранят с течност от корените на растенията. През дългите си години под почвата те сменят пет пъти своите екзоскелети – процес, известен като линеене.

Изключително запомнящото се "пеене“ на мъжките цикади се произвежда основно и при повечето видове с помощта на специална структура, наречена тимбал, двойка от които лежи под всяка страна на предната коремна област. Структурата се извива чрез мускулно действие и тъй като е направена от резилин, се разкопчава бързо при отпускане на мускулите, издавайки характерните си звуци. Някои цикади обаче имат механизми за стридулация, понякога в допълнение към тимбалите.

Цикадите са представени в литературата от времето на Илиада на Омир и като мотиви в декоративното изкуство от китайската династия Шан (1766–1122 пр. Хр.). Те са описани от Аристотел в неговата История на животните и от Плиний Стари в неговата Естествена история; техният механизъм за производство на звук е споменат от Хезиод в поемата му "Работа и дни": "когато Сколимус цъфти и мелодичният Тетикс, седнал на дървото си в уморения летен сезон, издава изпод крилете си своята пронизителна песен". В класическия китайски роман от 14-ти век "Романтиката на трите кралства“ Диаочан е взела името си от опашките от самур и нефритовите декорации във формата на цикади, които украсяват шапките на високопоставени служители.

От близо 10 години цикади, които са южни насекоми, се забелязват във Варна. За първи път преди 7 те създадоха проблем на растенията и бе обсъждан варианта да бъдат внесени специални оси, които са естествен враг.