Музеят на мозайките в Девня става акцент от картата на европейския туризъм (СНИМКИ)

Туризъм

18-06-2024, 16:56

Снимка:

Община Девня

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В музея предстои да бъде извършена мащабната реконструкция, съобщи още кметът Свилен Шитов.

Все повече утвърдени в Европа туроператорски фирми търсят контакти с Музея на мозайките в Девня, за да го включат в маршрутите на туристите, като важна спирка от срещата им с хилядолетната история на България. Това съобщиха кметът на общината Силен Шитов и директорът на културната институция Иван Сутев, които днес представиха пред журналисти най-новите артефакти, включени в експозицията на музея. Австрийската „Сеньорен райзен“ е поредната фирма от бранша, която добави Музея на мозайките и други знакови културно-исторически обекти, разположени на девненска територия, в програмите си за 2025 и 2026 г.

За нас, като община, приоритет №1 е туризмът. Работим активно, за да привлечем нови партньори в дългосрочен план. За това ще помогне и мащабната реконструкция, която предстои да бъде извършена в музея. Той не е ремонтиран основно от откриването си преди 38 години до момента. Сградата има конструктивни проблеми, амортизирани инсталации и спешна нужда от цялостно обновяване, за да отговоря на нормите на XXI век и изискванията на туристите за съвременна музейна експозиция“, коментира Свилен Шитов.

Средствата за ремонта – над 5 млн. лв. са осигурени, вече има подписано споразумение с МРРБ, а след приключването на обществената поръчка и одобрението на изпълнителя, предстои с него да бъдат обсъдени и уточнени етапите и детайлите по изпълнението на проекта. Ще настояваме, ако се налага затваряне на музея, то да не се случва през активния туристически сезон“, допълни кметът и увери, че през Лято 2024 Музеят на мозайките ще продължи да посреща посетители.

Радостно е, че възвръщаме позициите си, които загубихме покрай отлива на туристи по време на ковид епидемията и войната в Украйна. Само в Деня на отворени врати по случай рождения ден на музея над 700 души дойдоха, за да го разгледат и видят експонатите от новите ни витрини - артефактите от последния археологически сезон и реставрираните находки от края на II и началото на III век от н.е., открити в антична гробница на територията на кв. Химик“, уточни Иван Сутев.

Той се надява, че Министерството на културата и т.г. ще одобри проекта за финансиране на проучванията на обекта, където през последните години бе намерено съкровището то златни монети и още много археологически ценности, които хвърлят нова светлина към историята на древния Марцианопол.

За разлика от много други общини, ние нямаме нужда да търсим исторически обекти, с които да привличаме туристите. Цялата територия на Девня е наситена с история и след края на ремонта на Музея на мозайките археологическите разкопки и проучвания ще станат наш приоритет. За да обогатяваме колекциите му с нови открития и експонати, паралелно с опазването на всички движими и недвижими културни ценности в общината“, допълни кметът Шитов.