Парламентът не успя да си избере председател

Новините

19-06-2024, 11:06

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Борисов: Всички виждаме как летим към избори.

50-ото Народното събрание не успя да си избере председател от първия път.

Три гласа не достигнаха на номинираната от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание Рая Назарян да бъде избрана на поста. Първоначално кандидатурата ѝ получи 114 гласа, а след прегласуване - 116. За да бъде избрана на поста, Назарян се нуждае от подкрепата на 119 народни представители, предаде БНТ.

Подкрепа не получиха и номинираните от "Възраждане" - Петър Петров, Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие".

Според правилата, които новите депутати приеха, кандидати за председател ан Народното събрание могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители. Гласуването е явно чрез компютризираната система, по азбучен ред. Избран е кандидатът, получил повече от 50% от гласовете на народните представители. Ако няма такъв, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати с най-много гласове.

Най-голяма подкрепа събраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане".

И вторият път, обаче нито един от тях не получи необходимата подкрепа. Петър Петров получи подкрепата на 41 депутати, а за Рая Назарян гласуваха 115 народни представители, отново след прегласуване.

Председателстващият заседанието Силви Кирилов обяви 30 минути почивка.

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента, коментира лидерът на партията Бойко Борисов след като новите депутати не успяха да изберат председател на 50-ия парламент.

Според Борисов съставянето на правителство има смисъл, само ако то е от трите най-големи политически сили в парламента. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. В никакъв случай не съм. Най-голямата партия, по традиция, получава председателя на парламента и след това тръгват някакви процеси.

Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция.

Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи, но правителство, в което всички да стоят и, както гледах днес, Денков да си измисля какво е постигнал - ами не си го постигнал без ГЕРБ. Те нямат чувството, че са сгрешили. Считат, че са жертви. Алексей Петров, за съжаление, го няма. Иначе щяхме да отидем всички в манастира и да се разберем с тях.

По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението, само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също", каза Борисов.