Днес е черна дата за Варна: Навършват се 10 години от потопа в "Аспарухово"

Животът

19-06-2024, 11:30

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жителите на квартала традиционно ще почетат паметта на загиналите при наводнението от 2014 година със заупокойна молитва и благодарствен молебен в местния храм „Св. Цар Борис I”.

19 юни е черна дата за Варна! Днес се навършват 10 години от наводнението в квартал "Аспарухово". Бедствието отне живота на 13 души и съсипа домове и имуществото на стотици други.

Вечерта на 19 юни 2014 година, малко след 19 часа се изсипа проливен дъжд, който за минути потопи южния варненски квартал. Огромни вълни, тръгнали по двете дерета-убийци в „Аспарухово“, предизвикаха невиждано дотогава бедствие.

Последваха тежки седмици на възстановяване, на издирване на оцелели, в очакване на помощ и обезщетения. Случващото се в квартала доведе хиляди доброволци от цялата страна, които наравно с пострадалите се опитваха да почистят залетите от кал и боклуци сгради. Историята на множеството засегнати семейства събуди съпричастност у стотици българи от цялата страна и чужбина, а тонове с дарения пристигаха ежечасно пред сградата на местното кметство и по линия на Българския Червен кръст.

Според справка за деня на Националния институт по метеорология и хидрология, само за половин час тогава – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни.

В края на август 2018 г., Апелативният съд във Варна прие, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.

Днес „Аспарухово“ традиционно ще почете паметта на загиналите при наводнението от 2014 година със заупокойна молитва и благодарствен молебен в местния храм „Св. Цар Борис I”.

Паметта на загиналите в наводнението ще бъде почетена и пред паметника на доброволеца в район "Аспарухово".

Датата 19 юни е определена за Празник на войските за ядрена, химическа и биологическа защита в България