През есента във Варна започва обучение на космически кадети

Животът

20-06-2024, 13:52

Снимка:

Twitter.com/vardaspace

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обучението по магистърската програма ще трае година.

През есента се очаква да стартира обучение на първите студенти в новата магистърска програма на ВВМУ „Космическо инженерство и технологии“. Програмата е логично продължение на откритата преди няколко месеца в университета най – голямата у нас лаборатория за космически изследвания.

Повече за специалността разкри кап. III ранд гл. ас. д– р Веселин Атанасов, който е пряко ангажиран с нея. Той присъства на провеждащия се в момента във Варна двудневен форум под надслов „Космос, иновации и стартъпи“, предаде репортер на Moreto.net.
„Завършилите обучението би следвало да имат възможностите и компетенциите да асемблират, проектират сателит, да го тестват и да проектират неговата мисия, след това да оперират с него.“, обясни кап. Атанасов.

Обучението по магистърската програма ще трае година. Приемът е отворен за всички, които са завършили направление „Технически науки“, както и математика и физика. Подаването на документи може би ще започне средата на юли. Вече има запитвания и проявен интерес. Към момента на кандидатстване ще бъде обявен един примерен изпит, с който всеки самостоятелно да провери своите възможности. Основният изпит ще бъде септември.

Космическата лаборатория във ВВМУ е финансирана от компанията ЕндуроСат и самата космическа програма е под нейн патронаж.

Очакванията са в програмата есента да постъпят 20 – 30 космически кадети, заяви управителят на ЕндуроСат Райчо Райчев. Той допълни, че компанията не поема ангажимент за реализацията им, но ще бъде отворена за проявяващите интерес към нея след завършването. По думите му специалността ще даде възможност за изява на обучилите се на международно ниво.

Програмата ЕндуроСат започва успоредно в три университета. Останалите два са Софийски университет и Военновъздушната академия.

„Надяваме се това да е първата техническа магистратура в България, която да има 75 % практика. Тези студенти в идеалния случай ще излязат с година работен опит в космическата индустрия, а не само с диплома. От тази гледна точка настояваме да сме сигурни, че хората са работливи. Има критерии, по които да се види на самите изпити кандидатът дали наистина иска да се труди, мотивиран ли е и има ли достатъчно енергия да бъде в програмата. Студентите ще прекарат над 400 работни часа с архитектите на ЕндуроСат, строили техните системи. Упражнения заедно с тях по всички видове електроники на сателита, операция на сателита в орбита, студентите ще могат да оперират реално в орбита с техни сателити.“, каза още Райчев.