Обсъдиха революцията в космическия сектор на форум във Варна

Животът

20-06-2024, 15:51

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В събитието взеха участие близо 60 са представителите на различни стартъпи, малки и средни предприятия, изследователи, ученици и студенти от региона.

Варна е първата грижа на екипа на Общината. Ние вярваме, че градът ни притежава един изключително важен ресурс - хора с предприемаческо мислене, които могат да превръщат идеите си в двигател на съвременната икономика. С тези думи заместник-кметът Павел Попов се обърна към участниците във форум „Космос, Иновации, Стартъпи“, който се провежда на 20 и 21 юни в морската столица. Организатори на събитието са Областна администрация – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и Технически университет – Варна, с подкрепата на Европейски Съвет за Иновации и Български Бизнес Форуми. 

Новите технологии и иновациите са сфери, които изключително много зависят от хората, защото човешкият капитал и потенциал са незаменими, подчерта по време на форума Попов. Той бе категоричен, че кметският екип работи за повишаване на качеството на живот в града и вярва, че това е постижимо именно благодарение на хората на Варна. 

Израснали сме във време, когато Космосът беше сигнатура за нещо недостъпно - граница, която тепърва предстои да бъде преодоляна. Днес живеем във век, в който той е просто новата територия на реализация на човешкото. За да бъде овладявана тази нова територия ние имаме нужда от мостове. Вярваме, че Варна може да бъде едно от местата, където да стъпят тези мостове, каза заместник кмета Попов. Той посочи, че освен вяра са необходими и действия. В подкрепа на думите си заместник-кметът отбеляза като постижение в тази посока факта, че Варна вече има своя инвестиционен паспорт. Това е начин да представим пред инвеститорите логистичните, икономическите, научните, търговските, културните и бизнес ресурсите на града, което е от ключово значение, когато говорим за нови инвестиции, обясни той. 

Иновациите са изключително чувствителна сфера, която изисква впрягане на истински творчески потенциал. Убедени сме, че Варна ще успее да осигури условията за привличане на хора, които могат да реализират този потенциал. Вярваме и в приноса на идеите, които ще бъдат чути на този форум.  

Днес Космосът е един от най важните стратегически сектори в света. За съвременната икономика да нямаш очи в Космоса, е все едно да нямаш очи на Земята, затова и всяка сериозна сфера на бизнеса по света използва космически данни и инвестира в тази посока. Това заяви космическият експерт Райчо Райчев, по време на встъпителната лекция на форума „Спътници и космически мисии“. По думите му ако в миналото Космосът е бил обект на национални политики на държавите, в последните 20 години инвестициите в този сектор са преобладаващо частни. По думите му през следващите 5 години се очаква те да нараснат двойно, и до десет години - четворно. За България е от изключителна важност да развива икономически отрасъл, свързани с Космоса, докато все още е в своята детска възраст и съществуват изключително благоприятни финансови условия и качествен човешки ресурс за развитието му, изтъкна Райчев. Сателитите в Космоса имат 100 пъти по-ниска сила на радиосигнала, сравнено с наземните кули на мобилните оператори, а същевременно могат да заснемат сграда и да определят с точност дали е използван азбест в строителството й, посочи Райчев. От Космоса сателитите могат да засичат емисии на сероводород, да видят и определят замърсяване във водни басейни, могат дори с точност да заснемат кога едно дърво е отсечено в гората, разказа още той.  

Форумът "Космос, Иновации, Стартъпи" е организиран с цел да стимулира иновативния потенциал на изследователи, спинаути, малки и средни предприятия, и стартъпи от региона на област Варна, както и да насърчи участието им в програмите на Европейската Комисия (ЕК), по-специално тези на Европейския съвет по иновациите (EIC). На събитието днес присъстваха областният управител проф. Андрияна Андреева, заместник-областните управители, Димитър Василев - член на борда на Европейски Съвет за Иновации, ректорът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" проф. Боян Медникаров, ректорът на Технически университет-Варна проф. Драгомир Пламенов и др.