Държавата нехае за туризма заради проблема с работните визи за чужденци

Туризъм

21-06-2024, 11:41

Снимка:

МВнР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината е, че консулските служби към посолствата ни нямат достатъчно служители и капацитет.

Служебното правителство не успя да реши до край проблема с издаването на визи за чужденци от трети страни, които да дойдат да работят по Българското Черноморие за летния туристически сезон. Причината е, че консулските служби към посолствата ни нямат достатъчно служители и капацитет да обработят постъпилите над 50 000 молби от бизнеса. Заради проблема голяма част от хотелите по морето ще останат без кадри, тъй като няма българи, които да работят в сектора.

Ситуацията ще доведе до лошо обслужване и негативи сред туристите, а отзвукът ще бъде през следващата година, когато може да има отлив на гости, заяви пред TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е и собственик на хотел в Слънчев бряг. Според него доста хотели и ресторанти са заплашени да останат без персонал. Той очерта, че вече трети месец проблемът не може да бъде решен от служебния министър на туризма Евтим Милошев, който трябва да седи пред кабинета на премиера Димитър Главчев, докато не бъдат осигурени служителите.

„Неудомявам как премиерът, който е и външен министър, не може да разпореди на ресорното си министерство да подсили консулските служби“, коментира Налбантов. Той подчерта, че заради натрупаните молби, се дават дати и часове за интервюта след 1 октомври. „За какво са ни тогава тези кадри след като летният сезон вече ще е свършил. Държавата продължава да нехае и нямам думи за несериозното отношение към туризма. Само се оправдават, че правителството е служебно“, допълни Налбантов.

Зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов дори намекна за корупция сред консулските служби в Индия, Киргистан, Узбекистан, Непал и др. "Трябва да престанат да събират рушвети. В Делхи хората чакат пред консулските служби и спят по тротоарите, като им искат от 250 до 300 долара. А там дори нямат достатъчно компютри, което е смешно. Държавата и ДАНС трябва да се самосезират и да извършат проверки, а външно министерство е крайно време да командирова повече служители“, каза Веселин Налбантов.

Туристическият бизнес е готов след летния сезон да подпомогне държавата като изпрати свои служители и за своя сметка, за да подсили административния капацитет на консулските служби. По този начин да се работи по-отрано за осигуряването на персонал за следващото лято. „Повечето хотелиери поддържат добрите си служители и през зимата, като им плащат заплати. Няма да е проблем да осигурят хора да подпомогнат администрацията“, смята Налбантов. Освен това браншът настоява работните визи да станат 6-месечни, а не както сега – с максимален срок от 3 месеца.

Същите проблеми очерта и Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него ситуацията вече е отчайваща. „Администрацията е абдикирала, а летният сезон навлиза в същинския си период. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите“, коментира Кичуков. Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Процедурата за получаване на виза „Д“, която е за сезонна заетост до 9 месеца и единно разрешение за работа и пребиваване до 3 години, е три месеца. Тази процедура е не само за сезонните работници в туристическия бранш, но е и за тези, които работят в предприятията от другите сектори в икономиката. „Много от нашите колеги започнаха процедурата за получаване на разрешение за работа на чужденци от трети страни още през месец декември, като за период от повече от 6 месеца не им пристигат служителите на работа заради административните процедури и неразрешени проблеми на администрацията“, каза Кичуков.

В туристическия сектор липсата на работни места към настоящия момент е в размер на над 70 000 броя само в туристическия сектор (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000), от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на БАТ.