Снимки на розов делфин в Черно море се превърнаха в сензация, но... (СНИМКИ)

Туризъм

21-06-2024, 16:31

Снимка:

Фейсбук/NESSEBAR - Oldest city in Europe

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Потребител публикува кадри, според които животинчето е забелязано уж край Маслен нос.

Снимки на изключително рядък вид розов делфин се превърнаха в сензация в социалните мрежи.

Потребител публикува кадри, според които животинчето е забелязано в Черно море уж край Маслен нос.

Впоследствие става ясно, че всъщност снимките са направени чрез изкуствен интелект.

Други потребители пък предположиха, че снимката е направена в Северна Каролина, САЩ.

Интересно е да отбележим, че истинските розовелковци са речни обитатели на река Амазонка и притоците й. Те са едни от чудноватите, редки изчезващи видове на нашата планета. Срещат се под названията Речен амазонски делфин, Иния, Бото, а латинското им наименование е Inia geoffrensis.

Амазонските делфини са сред малкото сладководни представители на вида и са най-добре изучените речни делфини.Те са средни по размер с удължена муцуна, набито тяло и изпъкнало чело. Достигат до 2,5 м (женските до 1,5) и до 160 кг. Характерни за тях са твърди четинести косми, които са сензорен орган, който им помага при лов на плячка в тинестите речни дъна. Друга интересна характеристика за Амазонските речни делфини е това, че могат да движат врата си за разлика от другите видове, които имат сраснал гръбначен стълб. Това им дава възможност да въртят глава на ляво и дясно, и на горе на долу. Имат много изострени слух и зрение.

Въпреки, че са известни като розови делфина, само възрастните индивиди имат розов цвят. Младите са с тъмен гръб и светло сиви коремчета, като изсветлявят с възрастта,и най възрастните индивиди имат бяла или сиво-синя окраска.

Амазонските речни делфини се откриват в Южна Америка от делтата на Амазонка до Андите, в притоци на река Амазонка,езера, река Ориноко, и нейните притоци във Венесуела, в реките на Колумбия,Еквадор, Перу, Бразилия и Боливия. Видът варира в няколко подвида според местообитанието и конкретните условия на живот.

Хранят се с голямо разнообразие от риба, главно близо да дъното, включително амазонски скат и пирани. Някой от техните жертви имат външен скелет, наблюдавани са да разкъсват плячката си преди да я погълнат. По някога ловуват по групи.

Навършват половя зрялост около втората година. Малките се раждат от май до септември с дължина 80 см и тегло около 6,8 кг. Остават с майката до 1 година.Амазонският речен делфин е свещен според вярванията на Южно-американските индианци, убийството на розов делфин носи късмет и просперитет. След навлизането на заселниците от Европа, започва масов лов на тези животни за добив на кожа и месо. Няколко хиляди са заловени в плен, но много малко от тях се адаптират към този начин на живот. Днес те са застрашени най вече от рибарският улов и замърсяване и увреждане на реките от дейности свързани с електроцентрали, обезлесяване, добив на живак и др.