„Кралско лято в Балчик“ завладява Двореца през уикенда

Варна Лайф

21-06-2024, 16:46

Снимка:

Двореца Балчик

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поредицата от събития за 100-годишния юбилей на Двореца – Балчик, осъществени в партньорството между румънската културна асоциация DAR Development и Държавния културен институт, ще завърши този уикенд с впечатляващ финал - „Кралско лято в Балчик“.

През последните два месеца гостите на лятната резиденция на кралица Мария имаха шанса да се докоснат до нейната духовна вселена чрез изложбата с уникални вещи от бита и гардероба на кралицата и картините, пресъздали върху стъкло многобройните символи, с които стопанката на Тихото гнездо е изпъстрила всички кътчета от лятната си резиденция. Всички символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, подчертават силната ѝ връзка с Балчик, разказва БРАТ-BG.

Втора изложба представи интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект, която превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.

Последното събитие на този проект - „Кралско лято в Балчик“, се фокусира върху друга страст, която не напуска кралица Мария през целия ѝ живот – нейната любов към красивите дрехи и интереса ѝ към модата. За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода.

За това събитие Асоциация DAR си партнира с Факултета по мода и дизайн на облекло от Националния университет по изкуствата в Букурещ. Той е създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството, включително предмети, принадлежали на кралица Мария и нейното обкръжение.

Катедрата днес се ръководи от дъщерята на проф. Нану - професор Унда Поп, която организира „Кралско лято в Балчик“ заедно с по-младите си колеги – Алина Гургуцъ, Оана Рошка и Александру Мърджинеан, и с талантливите студенти от катедрата. Режисьор на спектакъла е Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ, която също ще пристигне в Двореца.

„Кралско лято в Балчик“ в събота и неделя ще представи три емблематични колекции, вдъхновени от природни стихии като вода и море, исторически костюми и филми, създадени от студентите от факултета по мода и дизайн:

  • събота, 22 юни, от 16:00 часа – Каменна зала;
  • неделя, 23 юни, от 11:00 часа (в по-кратък вариант) – на плажа пред Двореца.