„Неустоимо“: Красен Кралев с шеста самостоятелна изложба живопис

Варна Лайф

24-06-2024, 09:42

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Irresistible 6 се състои от 30 платна, които ще бъдат изложени за публиката от 25 юни до 14 юли в софийската „Арт Галерия Нюанс“.

Шеста самостоятелна изложба живопис представя на публиката политикът, бивш спортен министър и народен представител от ГЕРБ Красен Кралев. Irresistible 6 се състои от 30 платна, които ще бъдат изложени за публиката от 25 юни до 14 юли в софийската „Арт Галерия Нюанс“ на ул. „Иван Денкоглу“ 42.

Творбите носят запазения вече почерк на художника. Ярките багри, играта на светлината и многообразието от фигурални елементи и детайли в произведенията на Кралев докосват публиката и създават невероятно настроение, като ярко отразяват неговите емоции, темперамент и творчески търсения.

Платната  са представени тематично в сериите „JP Universe“, „Memento Mori“, „Memento Vitae“, „Irresistible“, „Apperture“, „Vibrations“, „Gravity“, „Mystic“ и „Flowerfull“.

„Вземам платното, опитвам се да не се плаша от бялото и започвам да изливам емоциите, чувствата и вътрешния си свят такъв, какъвто е. Аз вярвам, че всеки трябва да се опитва да изразява себе си чрез изкуство – дали чрез музика, рисуване, литература – това дава свобода, начин да „избухнеш“ вместо да се вписваш в очакванията на хората. Мен например ме вдъхновяват цветовете, а не формите – никога не бих тръгнал да търся образи и пейзажи. Затова търся цветовете – за да няма „имплозия“ в мен, експлозията изразявам върху платното“, открехна тайната на вдъхновението си Кралев при представянето на предишната си изложба – „Вдъхновения 5“, която предизвика фурор миналата есен в „The Residence Exclusive Club“.

Творбите на Кралев традиционно се оценяват високо от културните критици. До момента над 100 платна от автора са намерили своя нов дом.  През 2017 г., когато беше министър, Кралев изненада с първа самостоятелна изложба, която се състоя в столичната галерия „Финес“. Всички приходи в размер на 37 хил. лв. от изложбата влязоха в касата на фондация „Български спорт”, която помага за лечение на спортисти.

През 2022 година художникът показа нови платна в рамките на още три самостоятелни изложби – в Галерия „Графит“ в родния град на твореца Варна, в „Арт галерия Вежди“ и в „Art club & gallery SAVOV“ в Пловдив. Миналата година, преди да нареди петата си самостоятелна изложба, той участва и в Meждународното биенале на графиката във Варна.

„Всеки има своя прозорец и всеки проглежда през него. И ако гледаме към изкуството като емоционалност, която възниква от впечатления, образи и цветове, то в картините на Красен Кралев се вижда прозореца, през който той проглежда. Онова, което този прозорец носи, е познанието за света, цветовете на живота, пъстротата, която човекът желае да възпроизведе, пречупена през собствения мироглед и собствената душа. Смятам, че душата на моя приятел Красен услужливо е откликнала в отношението му към живота, изригвайки със своите цветове и навлизайки в един свят на творчество, чиито пътища винаги са неведоми. Пътища, които носят красивото и палитрата от цветове, които правят живота красив. С тези картини той открива пътя, по който един емоционален талант пътува. Този път понякога е емоционално лесен, понякога много труден, но път, който води към най-красивата лъжа в живота – изкуството. Това е една илюзия за бягство в тежкото време, в което човек може да живее“, казва за него големия скулптор и бивш културен министър Вежди Рашидов.

Откриването на “Неустоимо 6”ще се състои на 25 юни, вторник, от 18.30 часа.