Представят първата книга на Илия Щирков "Подводни мемоари"

Варна Лайф

24-06-2024, 14:41

Снимка:

Регионална библиотека - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя разказва за премеждията и триумфите на единствената родна изследователска мини-подводница.

На 24 юни 2024 г. от 18.00 ч. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ви кани на премиерата на книгата на инж. д-р Илия Щирков „Подводни мемоари“, която разказва за премеждията и триумфите на единствената родна изследователска мини-подводница.

Посветил живота си на морето, Илия Щирков ни повежда за ръка из тайните на Световния океан и черноморския понт, разказва ни за първите леководолазни спускания в Черно море, експериментите за живот под вода „Шелф-1“, „Черномор 73“ и „Черномор 74“, и за премеждията и триумфите на единствената родна изследователска миниподводница. С нея авторът тръгва и по следите на загадъчната гибел на петте съветски подводници, потънали през Втората световна война пред нашето крайбрежие.

Илия Щирков е един от първите деятели на подводната дейност в България. Като служител в Института по океанология участва в разработването на водолазна технология за достигане на дълбочина до 200 метра. Инициатор е на снабдяването на морската ни наука с изследователска миниподводница, на която е командир в продължение на 32 години.

Заповядайте на 24 юни от 18.00 ч. в Отдел Изкуство на адрес гр. Варна, ул. Ген. Паренсов №3!